2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ellenõrizték a magyar polcokat: a vizsgált termékek fele elbukottForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-14 11:08:28
A vizsgált 38 termék felénél talált jelölési hibákat vagy hiányosságokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint nyáron végezték az epres joghurtok élelmiszerlánc-biztonsági célellenõrzését. A 38 termékre kiterjedõ vizsgálat során minden második esetben találtak hiányosságokat, enyhébb és súlyosabb jelölési hibákat. Gyakori hibának számított, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem vágtak egybe a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagyis nem tájékoztatták hitelesen a fogyasztókat. Nem pontosan sorolták fel például az összetevõket, egyes adalékanyagok és egyéb összetevõk hiányoztak a jelölésrõl, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az elõírás szerint tüntették fel õket - hívta fel a figyelmet a Nébih.

A közlemény szerint elõfordult, hogy az elõírt, legalább 4 százalékos gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhõkezelt termékeket megtévesztõ módon nevezték „epres joghurt”-nak. Egy esetben találtak a boltok polcain magyar nyelvû jelölés nélküli termékeket is. A csak kisebb jelölési hibás termékek elõállítóját vagy forgalmazóját a hatóság figyelmezteti. A súlyosabb jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenõrzési bírságot szabnak ki és kötelezik a felelõst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenõrzési bírság várható összege összesen mintegy 700 ezer forint - közölte a Nébih.

A tájékoztatás szerint a laboratóriumi ellenõrzés során a Nébih mind a 38 termék zsírtartalmát ellenõrizte, illetve szúrópróbaszerûen vizsgálták a joghurtok tartósítószer-, édesítõszer- és mesterségesszínezék-tartalmát is. A jelölésen feltüntetett édesítõszerek mennyisége minden esetben megfelelt az elõírt maximális értékeknek, és a termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy - egy termék kivételével - minden vizsgált joghurt grammonként az elõírt mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!