2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
NGM: beértek az aktív iparpolitika eredményeiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-15 07:20:53
Címkék: Bihari hírek, ngm
Az elmúlt idõszak adatai azt mutatják, hogy beértek a kormány aktív iparpolitikájának eredményei és a kabinet a jövõben is a termelõszektor megerõsítésével, aktív iparpolitikával szeretné tartósan fenntartani a magyar gazdaság jó teljesítményét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a friss ipari termelési adatokat kommentálva.

Az ipari termelés idén júliusban 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a termelés bõvüléséhez a jármûgyártás, és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok mellett az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá - közölte a második becslést pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az NGM kiemeli: 2010. januárról 2014 júliusára összességében több mint 23 százalékkal nõtt az ipari termelés Magyarországon. A közlemény idézi Glattfelder Bélát, az NGM gazdaságszabályozásért felelõs államtitkárát, aki kiemelte, hogy az ipar júliusi bõvülése 3 éves csúcsot jelent, utoljára 2011-ben mértek ennél nagyobb erõsödést. Az ipar teljesítménye egyre nagyobb mértékben támogatja a gazdasági növekedést, ami összhangban van azzal a kormányzati célkitûzéssel, hogy az ipari termelés hozzájárulása a nemzeti össztermékhez egész Európában Magyarországon legyen a legmagasabb - tette hozzá az államtitkár.

Az év elsõ hét hónapjában 9,8 százalékkal haladta meg a termelés az egy évvel korábbi értéket, az elõzõ hónaphoz képest pedig 1,6 százalékkal erõsödött az ipari kibocsátás. A termelés már tizenegy hónapja folyamatosan bõvül, teljesítménye nemcsak a hazai export növekedéséhez, hanem új munkahelyek, új beruházások létrehozásához is hozzájárul - írja az NGM. A tárca szerint az ipari növekedés egészséges szerkezetét mutatja, hogy a 13 százalékkal bõvülõ feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenkettõben termelésbõvülést regisztráltak. A jármûgyártás kiugró mértékben, csaknem 32 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,2 százalékkal, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása több mint 34 százalékkal nõtt. A kiegyensúlyozott növekedés a területi bontásban is megfigyelhetõ, ugyanis 2014. január-júliusban az ipari termelés mindegyik régióban növekedett - hívja fel a figyelmet a minisztérium.

Az ipar tartós növekedését vetíti elõre, hogy a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése több mint 17 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest: az új exportrendelések 18,3, míg az új belföldi rendelések 12,5 százalékos emelkedést mutattak. Az összes rendelésállomány 19,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusi szintet. Glattfelder Béla a közlemény szerint kiemelte: az ipar bõvülése annak köszönhetõ, hogy a növekedést mind az export, mind pedig belsõ fogyasztás támogatja, emellett hatékonyabb a meglévõ ipari kapacitások kihasználtsága, és a létrejövõ új ipari üzemek is a bõvülés hajtóerõi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!