2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Több hely lesz a javítóintézetekbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-18 19:51:50
Bõvítik a javítóintézeteket, a szaktárca szerint az ilyen intézmények jobban szolgálják a fiatalkorúak fejlõdését, mint a börtönök - írta szombaton a Magyar Nemzet.

Miután tavaly életbe lépett az új büntetõ törvénykönyv, megnövekedett a javítóintézetek iránti igény. Az új szabályok szerint ugyanis a súlyosabb bûncselekmények esetében 14-rõl 12 évre szállították le a büntethetõség korhatárát, és rendelkeztek arról is, hogy a legfiatalabbak csak javítóintézeti nevelésre ítélhetõk.

Jelenleg összesen 454 hely áll rendelkezésre, Budapesten 100 fiú és 54 lány, Aszódon 160, Debrecenben pedig 140 fiú elhelyezésére van lehetõség. A bõvítés mindenképpen szükséges, mivel az elõzetes letartóztatásukat töltõ fiatalkorú fiúk számára fenntartott férõhelyek jellemzõen teljes kihasználtsággal mûködnek - tudta meg az újság az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkárságától.

A szaktárca a lapnak hangsúlyozta: a tapasztalatok szerint az elõzetes letartóztatás esetében is a javítóintézeti elhelyezés szolgálja a gyermek megfelelõ testi, szellemi és erkölcsi fejlõdését, valamint a védelemhez való jogának érvényesülését, míg a büntetés-végrehajtási intézetben folyamatosan számolni kell további kriminalizáló, személyiségdeformáló hatásokkal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!