2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Nyugdíj: százezrekkel egyeztet a hivatalForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-19 13:38:18
A nyugellátás gyors és pontos megállapításért két éven át segíti tisztázni és megtalálni a szükséges adatokat négyszázezer ember számára az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság – errõl is szó volt a Napközben hétfõi adásában.

Már nem kell kilincselniük az ügyfeleknek, hogy megtudják, milyen, a várható nyugdíjukkal kapcsolatos adatokat tartanak róluk nyilván. A nyugdíjbiztosítótól az érintettek részletes kimutatást kapnak a szolgálati idõrõl és a kereseti adatokról.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság (ONYF) még augusztusban közölték, hogy az ügyfelekkel megkezdik az 1955 és 1959 között születettek nyugdíjjogosultsági adatainak egyeztetését. A hivatal az akcióval segíteni kívánja a jogosultakat abban, hogy nyugdíjba vonulásukkor a már egyeztetett adatokat figyelembe véve gyorsan és pontosan tudják megállapítani a nyugellátásukat. Körülbelül 400 ezer emberrel folytatják le az adategyeztetést, amely augusztus 25-én kezdõdött, és két évet szánnak rá.

Kissné Veres Ilona, az ONYF fõosztályvezetõje a Napközben hétfõi adásában hangsúlyozta, az egyeztetést nem kell kérni, a fõigazgatóság hivatalból tájékoztatja az ügyfeleket arról, milyen adatok vannak a nyugdíjjog-szerzési nyilvántartásban. Ezek közé tartozik például, hogy adott személynek mennyi a szolgálati ideje, illetve milyen jogviszonyban, mennyi idõt, melyik foglalkoztatónál dolgozott le, vagy hogy mennyi a levont nyugdíjjárulék. Errõl azonban csak második körben ad felvilágosítást a hivatal, elsõre mindenkinek tájékoztatást küld az eljárás lényegérõl.  A részletes kimutatást az informáló levél után két héttel, legfeljebb egy hónappal, kapja meg az ügyfél.

Az ONYF ezután visszajelzést vár az ügyféltõl, mert van néhány olyan adat, amely csak akkor kerül be a nyilvántartásba, ha az érintett személy jelzi. Tipikusan ilyen a felsõfokú oktatási intézményben nappali tagozaton folytatott tanulmányok ideje.

A fõosztályvezetõ azt is elmondta, a nyilvántartásban 1988-tól, a személyi jövedelemadó bevezetésének évétõl vannak adatok a bruttó keresetekrõl. Ha valakinek ettõl az évtõl a nyugdíjazásig terjedõ idõszak felére nincsen keresete – például, mert sokat volt táppénzen, illetve nem volt jogviszonya – akkor lehet 1988 elõttre visszamenni a kereseti adatok felkutatásában.

Ez jellemzõen kiterjedhet az egykori foglalkoztatónál remény szerint még meglévõ dokumentumokra is. Az azonban esetleges, hogy ennek a keresésnek, amelyben a hivatal mellett az ügyfél  is részt vehet, mi lesz az eredménye, van olyan személy, akinek már nincsenek meg ezek a régebbi adatai. Végsõ esetben van rá lehetõség, hogy az ügyfél a szolgálati idejét tanúbizonyítási eljárás során ismertesse el. Ezt szintén a megyei nyugdíj-biztosítási igazgatóság folytatja le. Ötvenes éveikben járókkal egyeztet a nyugdíjbiztosító

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!