2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Önkormányzat 2014: délután kezdik nyomtatni a szavazólapokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-19 14:26:57
Várhatóan kedden délután megkezdõdhet az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak nyomtatása - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Ismertetése szerint hétfõn döntöttek a választási bizottságok a szavazólapok képérõl (imprimálás). Néhány esetben javítást kértek a nyomdától, mert a küldött tervezet nem volt megfelelõ, de ezeket a hibákat még délelõtt kijavítják, és délután megkezdõdhet a szavazólapok gyártása az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-nél.

Néhány jelölt nyilvántartásba vételérõl szóló határozat még nem emelkedett jogerõre, ezeknek a szavazólapoknak az imprimálásával és nyomtatásával megvárják a jogerõre emelkedést.

Az októberi választásra 10.119 fajta szavazólapot fog készíteni a nyomda, összesen 22 millió darabot. A legtöbbet - közel 1,4 milliót - a fõpolgármester-választáshoz. A nyomda 8 féle nagyságú szavazólapot állít elõ, a legkisebb A4-s, a legnagyobb három A4-es méretû.

Ezekre a rendkívül nagy méretû szavazólapokra ott lesz szükség, ahol sok az induló jelölt: Mezõkovácsházán például 45-en indulnak az egyéni listán. Itt például nem csak nagyobb lapon, de két oszlopban szerepelnek majd a jelöltek.

Pálffy Ilona elmondta: bár a nyomda elkezdi nyomtatni a szavazólapokat, még néhány napig figyelembe tudják venni az esetleges visszalépéseket, és ha egy jelölt kiesik, a nyomda még újranyomtatja a szavazólapokat. Az utolsó pillanatban visszalépõket azonban le kell húzni a szavazólapról.

Az NVI elnöke elmondta: a visszalépések miatt várható, hogy tovább fog nõni azon települések száma, ahol elmarad a voksolás októberben. A jelenlegi adatok szerint három településen marad el jelöltek hiányában a választás: a Baranya megyei Kishajmáson képviselõtestületet, a Tolna megyei Aparhanton polgármestert, a Vas megyei Tanakajdon pedig sem polgármestert, sem képviselõ-testületet nem tudnak választani. A települési nemzetiségi választást pedig - ugyancsak jelöltek hiányában - 550 településen nem lehet megtartani.

Azonban több olyan település van, ahol csak egy polgármesterjelölt indul, ha itt lép vissza a jelölt, akkor  a választás is elmarad, mint ahogyan nem lehet voksolást tartani akkor sem, ha az egyéni listán megválasztható képviselõk száma alá esik a jelöltek száma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!