2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Indul a bankok elszámoltatása!Forrás: fuggetlennemzet.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-26 10:16:07
Címkék: Bihari hírek
A pénzintézeteknek minden, magánszemély által felvett deviza- és forinthitel-szerzõdéssel el kell számolniuk.

Megkezdõdhet a bankok elszámoltatása, miután az Országgyûlés tegnapi ülésén 167 igen és egy nem szavazat mellett, két tartózkodással elfogadta az errõl szóló jogszabályt. Rogán Antal hangsúlyozta, ennek eredményeként a pénzintézeteknek minden, magánszemély által felvett deviza- és forinthitel-szerzõdéssel el kell számolniuk, legyen az lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, autó- vagy fogyasztási hitel. – A bankszövetség pökhendi és agresszív megnyilatkozásai ellenére végig fogjuk vinni a bankok elszámoltatását – szögezte le a Fidesz frakcióvezetõje. Ezzel arra utalt, hogy az elmúlt idõszakban folyamatos támadások érték a devizahitelesek megmentésére hozott intézkedéseket.

Az elszámolás lényege, hogy a bankoknak jövõre, egy meghatározott menetrend szerint ki kell mutatniuk: az ügyfeleknek mekkora túlfizetésük származott a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés, illetve az egyoldalú szerzõdésmódosítások révén. A még élõ szerzõdések esetén ezt az összeget úgy kell kezelni, mintha az adós elõtörlesztett volna. A Fidesz számításai szerint egy átlag, devizaalapú lakáshiteles esetében egymillió, míg egy átlag autóhitel esetében mindez három-négyszázezer forintot jelent. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy az adósoknak átlagosan harmadával fog csökkenni a törlesztõrészletük.

Az elszámolási törvény egyúttal kamat- és díjemelési moratóriumot is bevezet október elejétõl addig, míg az Országgyûlés el nem fogadja a fair bankrendszerrõl szóló törvényt. Ennek célja, hogy a fogyasztási hitelekre vonatkozóan egyértelmû, átlátható, apró betûk nélküli árazási rendszert írjon elõ. Rogán szerint a jogszabályt még az idén el is fogadhatják.

A Fidesz frakcióvezetõje egyértelmûvé tette azt is, hogy jövõre szeretnének minden devizahitelt kivezetni, ezért már dolgoznak a forintosítás szabályain. A jegybank ezzel kapcsolatban közölte: biztosítja az ehhez szükséges devizamennyiséget.

Elfogadta a Ház a rezsicsökkentésért felelõs Németh Szilárd (Fidesz) javaslatát is, amely a fogyasztók védelmében további intézkedéseket tartalmaz. Többek között kimondja, hogy a közszolgáltatóknak informatív honlapot kell üzemeltetniük, a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörét pedig kiterjeszti. Változás az is, hogy a jövõben a távhõszolgáltatóknak úgy kell megállapítaniuk a fizetési határidõt, hogy a számla kézhezvételétõl számítottan legalább 15 nap álljon a rendelkezésére.

Döntöttek a képviselõk arról is, hogy a kormánynak a választások évében az eddigi gyakorlathoz képest két héttel késõbb, október végéig kelljen benyújtania a következõ év költségvetésérõl szóló javaslatát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!