2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megtiltották a közterületen élést Pécs több részénForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-28 08:41:18
Pécs belvárosában és a baranyai megyeszékhely több városrészében nem lehet életvitelszerûen a közterületen tartózkodni október közepétõl - döntött csütörtöki ülésén a pécsi közgyûlés.

A testület a közterületek használatáról szóló rendelet módosításával megtiltotta az életvitelszerû tartózkodást a szûken vett belvárosban, emellett olyan külsõ városrészekben, amelyeken az utcákat, tereket az utóbbi években újították fel.

A várhatóan október közepén hatályba lépõ rendelet szerint aki nem rendeltetésszerûen használja a köztereket, éjjel vagy napközben ott alszik, a belvárosban az utcán él hajléktalanként, felszólítható a távozásra, visszatérõ jelenség esetén pénzbírsággal és elzárással is sújtható.

Az ellenzéki képviselõk közül többen azt hangoztatták, hogy az elsõsorban hajléktalanokat érintõ probléma megoldását komplex módon kellene kezelni.

Gyimesi Gábor (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabályozással Pécs olyan pontjaira terelik át a hajléktalanokat, ahol a fedél nélkül élõk eddig nem bukkantak fel nagyobb számban. A képviselõ azt javasolta, hogy erõsítsék a hajléktalanellátó rendszert Pécsett.

Ezzel összhangban Kõvári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviseletében azt kérvényezte, hogy a város hozzon létre pszichiátriai, addiktológiai ellátást végzõ intézményt a hajléktalanoknak, mert közülük éppen ezek a betegek használják életvitelszerûen a köztereket.

Schmuck Roland, az MSZP pécsi városházi frakcióvezetõje azt tanácsolta, hogy az önkormányzat biztosítson munkát hajléktalanoknak a közfoglalkoztatásban.

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselõje azt mondta, nem támogatják a rendeletmódosítást, mert rendszerszemlélettel kellene kezelni a hajléktalanokkal kapcsolatos problémákat Pécsett.

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester elmondta: a pécsi önkormányzat a késõbbiekben dönthet az ellátórendszer erõsítésérõl, bõvítésérõl, most a közterületek védelme az elsõdleges. Nem megengedhetõ - tette hozzá -, hogy egy kisebbségben lévõ embercsoport megfélemlítse a városban élõket vagy oda látogatókat, elfoglalja az utcabútorokat, rombolja a történelmi városmag és a felújított közterületek képét.

A polgármester felidézte: a nyáron - miután a rendelet korábbi módosítása nem kapta meg a többséget a közgyûlésben - a Fidesz 13 ezer pécsi telefonos megkérdezésével végzett közvélemény-kutatást. Kiderült, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szigorúbb fellépést vár az önkormányzattól és a rendõrségtõl a pécsi közterületeken életvitelszerûen élõkkel szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!