2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Indul a Városi kertészek mozgalomForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-28 08:59:35
Október 3-áig jelentkezhetnek azok a 18-40 év közötti városi lakosok, akiknek van 7 négyzetméternyi területük, amelyen zöldséget szeretnének termeszteni – mondta Mikula Lajos, a fiatal gazdákat támogató Agrya ügyvezetõ elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. A jelentkezõk támogatásra számíthatnak.

A program beleillik abba a tárca által támogatott sorba, amely segíti a rövid élelmiszer-ellátási láncot és a háztáji termelés újraindítását – mondta Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter.

A miniszter kifejtette, 30-40 éve még természetes volt az, hogy a kertvárosokban, a ház körüli kertekben élelmiszert termeltek az ott lakók. Ez a tevékenység azonban visszaszorult, nem utolsósorban azért, mert olcsóbb megvenni az üzletben – az esetenként import – élelmiszert.

Az egészséges – bio – élelmiszer iránti igény azonban visszahozza a kerti termesztést – vélte a miniszter, hozzátéve azt, hogy meg kell adni az ehhez szükséges tudást.

A Városi kertészek program elsõdleges célja éppen a tudás átadása, amelyet télen négy napon át kapnak meg a programban résztvevõk. A tavaszi ültetés után pedig folyamatos szaktanácsadásra számíthatnak – ismertette a részleteket Mikula Lajos.

Az elsõ évben a fõvárosra és a zöldségtermesztésre koncentrálnak, de késõbb kibõvülhet a program területileg és a terményeket illetõen is – errõl Daoda Zoltán, az Agro.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója beszélt a tájékoztatón. Eddig 15-en jelentkeztek a programra, amely 30 fõvel indul, de túljelentkezésre számítanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!