2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Ügyesen szelektálunk, és ez lesz a jövõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-30 08:17:07
Címkék: Bihari hírek
A hulladékgyûjtõ szigetek száma nem nõni, hanem csökkenni fog.

A Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 4 hektáron fekvõ lerakójába körülbelül 20 ezer tonna települési (vegyes) hulladék kerül 42 településrõl évente. A telep szabad kapacitása körülbelül 40 százalék, így hozzávetõlegesen 10-15 évig lesz még elég hely az oda érkezõ hulladéknak a késõbbiekben megvalósuló hulladékgazdálkodás függvényében – tájékoztatott Simon Péter ügyvezetõ.

A cég körzetében 40 településen 189 szelektív hulladékgyûjtõ sziget, összesen 650 konténer van. A szigetek száma nem nõ, hanem a jövõben fokozatosan bevezetendõ, házhoz menõ szelektív gyûjtéssel megszûnik, illetve csak az üveggyûjtõk maradnak a szigeteken. Várhatóan a közeljövõben megjelennek azok a jogszabályok, amelyek részletesen szabályozzák ezt.

- Sajnos a lerakóba került vegyes települési hulladék közel 20 százaléka mûanyag, és a biológiailag lebomló anyagok is nagy százalékban fordulnak elõ. Ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a szelektív hulladékgyûjtésre és a már háztartásokban történõ szelektálásra, illetve komposztálásra. Tavaly 44 840 kg üveget, 21 230 kg papírt, 43 720 kg mûanyag csomagolási hulladékot sikerült átadni a hasznosítónak, ami csökkenést mutat. A szelektív szigetekrõl beérkezõ hulladékok hasznosítható aránya romlott, vannak, akik a vegyes hulladékaikat is a szelektív edényzetben helyezik el, a szigetek környékét pedig illegális hulladéklerakóként használják. Társaságunk külön zsákot biztosít a lakosságnak a háztartásukban keletkezõ többlethulladékok elhelyezésére. Az is elõfordul, hogy a szelektív hulladékokat megpróbálják jogosultsággal, engedéllyel nem rendelkezõk is begyûjteni – folytatta az ügyvezetõ.
Házhoz megy

Egyelõre csak Berettyóújfaluban, a cég telephelyén mûködik a házhoz menõ gyûjtés, amely során nagyon jó arányban tudnak hasznosítható anyagokhoz, másodnyersanyaghoz jutni. Annak könnyen találnak piacot, mert a keresleti oldal élénkült az utóbbi idõben, ezért egészséges versenyhelyzet alakult ki a felvevõ piacon, ami a magasabb átvételi árakat garantálja.

- A papírt közvetlen hasznosítónak adjuk át, újrahasznosítják. A további anyagokat egy debreceni begyûjtõn keresztül adjuk át. Lényegesen „tisztább”, jobb minõségû az így beérkezett szelektív hulladék összetétele. A lakosok jól szelektálnak. Az ilyen módon összegyûjtött hulladékok csupán 5-6 százaléka nem hasznosítható – mondta az ügyvezetõ. Hozzátette, a mûanyagot minimum 6 frakcióra válogatják anyaguk, illetve színük szerint. Külön kerül a papír, a fólia, a PET, a HDPE flakon+PP, a fém csomagolási hulladék, a tetra pack, (és a szemét, ami a lerakóra kerül, mivel hasznosításra nem alkalmas).

A szelektív hulladékgyûjtés költségeit nem fedezik az értékesítésbõl származó bevételek, ahhoz, hogy ez rentábilisan fenntartható legyen mindenképpen szükséges az állami támogatás – tudtuk meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!