2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A nemzeti közszolgáltató letöri az árakatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-02 14:48:43
Az nem szabad piac, ha mindenki lerabolhatja a magyar családokat - jelentette ki Németh Szilárd. A Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportjának vezetõje a köztévében azt mondta: a nemzeti közszolgáltató jövõre belép a piacra, és letöri az árakat. A profitot a biztonságos üzemeltetésre és a fejlesztésekre fordítja majd. A cél a rezsicsökkentés fenntarthatósága, hogy a magyar háztartások kapják Európában a legolcsóbban az energiát – tette egyértelmûvé.

Az elsõ rezsicsökkentés, 2012 óta a távhõ ára összesen 23,3 százalékkal csökkent. Az alapdíj tekintetében most 2002-es árakat fogunk fizetni, ez most 378 forint, míg 2008-2009-ben, a Gyurcsány-Bajnai-kormány ereje teljében 738 forint volt. Ugyanígy 4700-ról 2500 forintra csökken a hõdíj ára – jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportjának vezetõje az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Hozzátette: nem véletlen, hogy korábban Európában nálunk volt a legdrágább a háztartási energia, ma viszont vásárlóerõ-paritáson gyakorlatilag sereghajtók lettünk. Elértük azt a célt, amit szerettünk volna, biztonságban élhetnek a magyar családok – szögezte le Németh Szilárd.

Beszélt arról is, hogy Bokros Lajos, a Modern Magyarországért fõpolgármester-jelöltje megválasztása esetén vissza akar térni a 90-es évek gyakorlatához, amikor „tokkal-vonóval” privatizálták az energiaszektort, a külföldi tulajdonú cégeknek pedig extraprofitot biztosítottak, „ha törik, ha szakad”. Ennek volt aztán egyenes következménye a 2002 és 2010 közötti, 15-szörös áremelés, melyet a Gyurcsány- és Bajnai kormányok hagytak jóvá. A gáz ára 206 százalékkal, a villany ára 97 százalékkal majdnem kétszeresére emelkedett ebben az idõszakban.  A magyar családokkal fizetették meg a külföldi tulajdonú cégek hasznát, amit aztán õk elõszeretettel talicskáztak ki az országból, összesen 1068 milliárd forintot – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

Megemlítette azt is, hogy Bokros Lajos a BKV-bérletek árának csökkentését sem támogatja. Az õ pénzügyminisztersége idején 11 400 forintról 30 ezer forintra drágult az éves BKV-bérlet – hangoztatta.

A jövõre felállítandó állami közmûszolgáltatóról elmondta: a nemzeti közszolgáltatót a családoknak juttatott energiára hozzák létre, és a piac kívánalmainak akarnak megfelelni. Utóbbi azt jelenti: azé legyen a piaci uralkodószerep, aki a legolcsóbban a legjobbat a legbiztonságosabban szolgáltatja. A cég a keletkezett profitot a biztonságos üzemeltetésre és a fejlesztésekre fordítja majd. A cél a rezsicsökkentés fenntarthatósága, hogy a magyar háztartások kapják Európában a legolcsóbban az energiát – tette egyértelmûvé.

Hangsúlyozta: az nem szabad piac, ha mindenki szabadon lerabolhatja a magyar családokat. Ha a szolgáltató a politikai befolyásánál, a bankokkal való kapcsolatával, a mögé sereglett ügyvédekkel azt csinál, amit akar, ráadásul az állam emberei mindig bólintanak, hogy emeljetek árat akkor is, ha csökken a piaci érték, akkor az nem szabad piac. (…) Most nem ez lesz, hanem bekerül egy állami, nemzeti közszolgáltató a piacra, és letöri az árakat. Egész egyszerûen továbbviszi azt a rezsicsökkentést, amit az utóbbi két évben csináltunk – fogalmazott Németh Szilárd.

A Fidesz rezsicsökkentésért felelõs politikusa tegnap a Duna Közbeszéd címû mûsorában azt mondta: a kormány eddig háromszor csökkentette az energiaárakat, a folyamatos mérséklés pedig azt jelenti, hogy idén minimum a negyedével fizetnek kevesebbet az emberek, mint két évvel ezelõtt.

Arról is beszélt, az állami tulajdonú szolgáltató piacra lépésébõl az emberek annyit vesznek majd észre, hogy marad a rezsicsökkentés, ami fenntarthatóvá és biztonságossá válik, csakúgy, mint maga a szolgáltatás. A politikus megjegyezte: utóbbi színvonalán javítani szeretnének, és egyértelmûvé tenni, hogy ezen a piacon kinek mit kell fizetni.

A Fidesz országgyûlési képviselõje kifejtette: a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzeket a családok nemcsak a kiskereskedelemben költötték el, hanem igyekeztek lefaragni azokból az adósságaikból, amelyek a megfizethetetlenül magas árak miatt keletkeztek. Az egyetemes szolgáltató – szavai szerint – azonban új cég lesz, amely a korábbi adósságokat nem veszi át, a fogyasztók ugyan itt tiszta lappal indulhatnak, de tartozásaik megmaradnak a korábbi cégek felé - hangzott el.

A vállalatoknak szóló rezsicsökkentésrõl Németh Szilárd elmondta: a legfontosabb cél, hogy megszûnjön európai szinten a magyar vállalkozások versenyhátránya, amelyet a magas energiaárak okoznak. Ezen a piacon is megjelenik az állami tulajdonú szolgáltató - jegyezte meg Németh Szilárd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!