2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Így hozzák létre a nemzeti közmû-szolgáltatási rendszertForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-05 09:18:13
Megjelent a nemzeti közmû-szolgáltatási rendszer megszervezésérõl szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legutóbbi számában, hat lépésben rögzíti a rendszer megvalósításához szükséges feladatokat.

Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent kormányhatározat szerint a kormány kijelöli a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a Fõvárosi Gázmûvek Zrt. a fõvárosi önkormányzat tulajdonában álló részvényeinek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. általi megvásárlásához szükséges forrás biztosításáról és a részvényátruházási ügylet zárásáról, ennek határideje október 10-e.

A nemzeti fejlesztési miniszter és a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter feladata, hogy gondoskodjon az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mint vevõ és az MNV Zrt. mint eladó között az MNV Zrt.-nek a Fõgáz Zrt.-ben fennálló részesedése megszerzésére irányuló szerzõdés megkötésérõl. A határozat szerint ennek határideje a részvényátruházási ügylet lezárását követõen azonnal.

A nemzeti közmû-szolgáltatási rendszer megszervezésérõl szóló határozat a nemzeti fejlesztési minisztert és a Miniszterelnökséget vezetõ minisztert kijelöli, hogy készítse elõ az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt.-nek a Fõgáz Zrt.-ben fennálló részesedése MFB Zrt. általi megszerzésére irányuló ügyletet december 31-éig.

A határozat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és az igazságügy-miniszter feladata, hogy gondoskodjanak az elõzõ pontok szerinti ügyletek lebonyolításához szükséges feltételek megteremtésérõl, a feladatkörükbe tartozó jogszabály-módosítási javaslatok és elõterjesztések kormány elé terjesztésérõl.

Ugyancsak 2014. december 31-i határidõt szab a határozat arra, hogy a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a nemzeti fejlesztési miniszter közremûködésével megvizsgálja az állam belépésének lehetõségeit a villamosenergia-szolgáltatási piacra egyetemes szolgáltatóként, és a nemzeti közmû-szolgáltatási rendszer követelményeinek megfelelõ, leghatékonyabb megoldási lehetõséget tartalmazó elõterjesztést terjessze a kormány elé.

A határozat utolsó, 6. pontja szerint a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter feladata, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter közremûködésével megvizsgálja az állam távhõ-szolgáltatási piacra lépésének lehetõségeit, és a nemzeti közmû-szolgáltatási rendszer követelményeinek megfelelõ, leghatékonyabb megoldási lehetõséget tartalmazó elõterjesztést a kormány elé terjessze 2015. január 31-éig.

Kurucz Éva kormányszóvivõ és Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelõs államtitkár október 1-jén sajtótájékoztatót tartanak a nemzeti közmû-szolgáltatási rendszer megszervezésérõl.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter vasárnap egy makói fórum elõtt újságírókkal közölte: legkésõbb 2015 márciusában megkezdi munkáját a nemzeti közmûszolgáltató holding, amelynek bázisa az állami tulajdonba került Fõgáz lehet. Az elsõ nemzeti közmûszolgáltató holding feladata elõször az áram-, a gáz- és távhõszolgáltatás lesz. A víz-, valamint a szennyvíz-elvezetési és a hulladékgazdálkodási szolgáltatás késõbb kezdõdhet. A holding szervezésével kapcsolatos feladatokkal Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkárt bízta meg a miniszterelnök.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!