2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Acél-védõszerkezetet kap a nyáron tûzkárt szenvedett Andrássy úti házForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-05 10:13:09
A Forster Központ vállalta, hogy statikai szakvéleményen alapuló acél- védõszerkezetet épít a július 15-én súlyos tûzkárt szenvedett Andrássy út 83-85. számú palotára, hogy megóvja az épületet a további pusztulástól - jelentette be Sághi Attila, a Forster Központ elnöke csütörtökön a helyszínen.

Az elnök hangsúlyozta, hogy bár az intézménynek erre nincs jogszabályi kötelezettsége, fontosnak tartja, hogy szerepet vállaljon a ház megmentésében, segítsen megakadályozni a további pusztulást, hogy a mûemléki érték ne szenvedjen még súlyosabb károkat. A védõszerkezetet az épület tetõszerkezetének végleges helyreállításának befejezéséig, de legfeljebb három évig biztosítja a központ saját, meglévõ világörökségi keretébõl. A szerkezet a Fortser Központ tulajdonát képezi, a munkák végeztével az visszabontható és újrafelhasználható.

Sághi Attila az MTI-nek kifejtette, hogy itt egy olyan épített állványszerkezethez hasonlító fémszerkezetrõl van szó, amelyet az építkezéseken használnak, erre kerül majd egy fém lemeztetõ. "Ez látványra inkább ipari jellegû lesz, nem olyan szép, mint amilyeneket egy világörökségi helyszínen megszoktunk. Ez csak egy ideiglenes megoldás addig a pillanatig, amíg rendes, építési engedély alapján megkezdik a beruházást, a helyreállítást a helyszínen" - hangsúlyozta. Hozzátette: az ideiglenes tetõnek az a célja, hogy megóvja a házat a második romlási szakasztól, hiszen a tél folyamán lehulló csapadék valószínûsíthetõen további sok százmillió forintos kárt tenne az épületben. Úgy vélte, a ház teljes felújítása három évig biztosan eltart majd, és az épületbõl értékes ingatlan nagyjából öt éven belül jöhet létre. A szerkezetépítéssel kapcsolatos munka novemberben kezdõdik, amint a veszélyelhárítást és a kármentesítést végzõ vállalkozó levonul és átadja a területet.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat a tûz napjától fogva támogatta a károsultakat, akiket apartmanházban, valamint önkormányzati bérlakásokban helyeztek el. Akik maguk gondoskodtak a lakhatásukról, azok 100 ezer forint erejéig albérlet hozzájárulást kaptak. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat addig támogatja a károsultak lakhatását, amíg vissza nem tudnak költözni korábbi otthonaikba. Ezen túlmenõen az önkormányzat 250 millió forintot különített el az életveszély-elhárítási munkák finanszírozására és vállalta, hogy saját költségén elkészítteti a védõszerkezet tervét és gondoskodik a vízelvezetõk kitisztításáról is.

Az egykori vasutas házban a júliusi tûz következtében megsemmisült a fa zárófödém és a fa tetõszerkezet, valamint a tetõ feletti épületszerkezetek és a harmadik emeleti nyílászárók többsége. A tûz oltása során az oltóvíztõl, késõbb az esõtõl jelentõs mértékben károsodtak a harmadik emeleti falak és a második emelet feletti födém, valamint a második emeleti lakások. A tûzben, vagy nem sokkal utána ledõlt két tûzfal és nyolc kémény, nagyjából 15 méter párkány és 6 méter hosszú falszakasz is. Az elmúlt két és fél hónapban az életveszély elhárító munkák döntõ többsége megtörtént, jelenleg a kéményeket bontják vissza, stabilizálják a megmaradt tûzfalakat. A munkák elvégzése után megszûnik az életveszélyes állapot és a harmadik emeleten elkezdõdhetnek az építési munkálatok - olvasható a épület állapotáról készült szakértõi nyilatkozatban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!