2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ilyen lesz az Elsõ Nemzeti KözmûszolgáltatóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-06 08:51:21
2015 márciusában a Fõgáz Zrt. bázisán kezdi meg lakossági szolgáltatási tevékenységét, majd a rendszer folyamatosan bõvül: második lépcsõben az áramszolgáltatás, harmadikban pedig a távhõ területén léphet be az állam a piacra egyetemes szolgáltatóként.

A rezsicsökkentés fenntartását segíti a nemzeti közmûszolgáltató létrehozása, amely 2015 márciusában a Fõgáz Zrt. bázisán kezdi meg lakossági szolgáltatási tevékenységét - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelõs államtitkár szerdán Budapesten a kormányszóvivõi tájékoztatón.

A nemzeti közmû-szolgáltatási rendszer megszervezésérõl hozott kormánydöntésrõl Kurucz Éva kormányszóvivõ elmondta: elsõként az egyetemes földgázszolgáltatói piacon jelenik meg a nemzeti közmûszolgáltatás a Fõgáz állami kézbe vételével. A nemzeti közmû-szolgáltatási rendszer ezután folyamatosan bõvülni fog: második lépcsõben az áramszolgáltatás, harmadikban pedig a távhõ területén léphet be az állam a piacra egyetemes szolgáltatóként.

Németh Lászlóné hangsúlyozta: a nemzeti közmûszolgáltató együttmûködik majd a Magyar Postával, a Díjbeszedõ Holdinggal, és a tervek szerint a kormányablakokkal is, ami lehetõvé teszi majd az egyablakos kiszolgálást. Az államtitkár elmondta: az új rendszer lehetõvé teszi, hogy a nemzeti közmûszolgáltató biztonságos és olcsó szolgáltatást nyújtson a lakosságnak. Hozzáfûzte, hogy a közmûszolgáltató elsõdleges célja nem a profittermelés lesz.

A Miniszterelnökséget vezetõ miniszter irányítja azt a munkacsoportot, amelyben az illetékes miniszterek, az energiahivatal, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. (MVM) szakemberei, és fogyasztóvédõk dolgoznak a nemzeti közmûszolgáltatási rendszer megszervezésén - mondta el Németh Lászlóné. Ismertette, hogy elsõ lépésként az MFB-hez kerülnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt.-nél, és az MVM-nél lévõ Fõgáz-részesedések; ezt az MFB saját forrásaiból fogja fedezni. Németh Lászlóné kitért arra is, jelenleg is dolgoznak azon, hogyan tud belépni a közmûszolgáltató a lakossági áramszolgáltatás területére is. Az errõl szóló javaslatot év végéig a kormány elé terjesztik - fûzte hozzá.


A távhõrõl elmondta: január végéig kell kialakítani a koncepciót a kormánydöntés szerint. Németh Lászlóné kifejtette, hogy itt átfogóbb munka kell, mert a távhõpiac meglehetõsen szétaprózódott piac infrastrukturális szempontból, emellett a mérési szisztémák, és a szolgáltatások tartalma is nagyon eltérõ a különbözõ szolgáltatóknál. Németh Lászlóné kiemelte, hogy a nemzeti közszolgáltató bõvítését az európai uniós elvárásoknak megfelelõen és piaci alapon szeretnék megvalósítani.

Kitért arra is, hogy bõvíteni szeretnék a Fõgáznál meglévõ lakossági fogyasztók számát, és várakozásaik szerint két, de maximum három éven belül érheti el azt az üzemméretet a rendszer, amely már a megfelelõ hatékonyságot is biztosítja. A Magyar Posta és a Díjbeszedõ Holding bekapcsolása azt jelenti majd, hogy országosan egységes módon, sok helyütt tudjuk a lakosság számára az ügyfélszolgálatot biztosítani - mondta Németh Lászlóné.

Kérdésre válaszolva az államtitkár kifejtette: a szolgáltatást átjelentkezéssel lehet majd igénybe venni. Elmondta azt is, hogy a világpiaci árak emelkedése esetén is szeretnék a lehetõ legalacsonyabb áron biztosítani a lakosság számára a szolgáltatást, fenn fogjuk tartani ezt a metódust, ezt az elszámolási rendszert akkor is, ha az árak a világpiacon emelkedni fognak.

A lakossági áramszolgáltatással kapcsolatos kérdésre Németh Lászlóné azt mondta: még vizsgálják, hogy további piaci akvizícióval vagy zöldmezõs ügylet elindításával racionálisabb-e belépni erre a piacra. Elmondta azt is, hogy a postával és a kormányablakokkal történõ együttmûködésnek köszönhetõen nem kell külön ügyfélszolgálatokat fenntartani, ami önmagában is jelentõs költségcsökkentést okoz.

Ugyancsak kérdésre válaszolva hozzáfûzte: jelenleg az egyetemes szolgáltatók számára az energiahivatal által meghatározott árakon történik a szolgáltatásnyújtás, e tekintetben semmilyen különbség nem lesz a nemzeti közmûszolgáltató és más, egyetemes szolgáltató között.

Németh Lászlóné egy másik kérdésre válaszolva elmondta: van elegendõ gáz a tározókban, és Magyarország Európa negyedik legnagyobb gáztárózó kapacitásával bír. A magyar tározók feltöltöttsége jelenleg 55 százalékos, és folyamatosak a betározások.

Kurucz Éva emlékeztetett arra, hogy október elsejétõl újabb rezsicsökkentés lépett életbe: a tavalyi 20 százalékos csökkentés után további 3,3 százalékkal csökken a távhõ ára. Õ is kiemelte, hogy a nemzeti közmûszolgáltató megszervezése a hosszú távú rezsicsökkentés alapja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!