2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
MNB: átlátható árazást kell alkalmazni a forintosításnálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-06 10:33:36
Címkék: Bihari hírek, mnb
A devizahitelek forintosításánál minden banknak átlátható árazást kell alkalmaznia, azaz vagy fix kamatot vagy fix felárat, azt viszont nem tiltják majd meg az ügyfeleknek, hogy más banknál vegyék fel a devizakölcsönüket kiváltó hitelt - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezetõ igazgatója csütörtökön a portfolio.hu internetes portál szakmai konferenciáján, Budapesten.

Kiemelte: így gyorsan akár 2700-2800 milliárd forint fennmaradt hitel átváltására kerülhet majd sor, amelyik pénzintézet megfelelõ tõkével rendelkezik majd és felkészül a folyamatra, nagyot nyerhet - mondta Nagy Márton.

Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója az árazással kapcsolatban elmondta: komoly feladat lesz, hogy csak azok az ügyfelek kapjanak kedvezõbb kondíciót, felárat, akiknek kockázata ezt elbírja. Elmondta: a jövõben várhatóan megmozduló 2700-2800 milliárd mintegy 20 százaléka az Ersténél van jelenleg.

Nagy Márton a hazai bankrendszer jövõjével kapcsolatban úgy ítélte meg: a következõ években lezajló összeolvadások, kivonulások és a szerves fejlõdés révén mindössze 5 nagybank lesz a magyar piacon, emellett egy erõs és nagy takarékszövetkezeti szektorral is számolni kell. Utalt arra is, hogy a bankrendszer átalakulását idézi elõ a hitelintézetek között kibontakozó, várhatóan igen erõteljes ár-, azaz kamatverseny is.

Soltész Gergõ, az FHB vezérigazgatója szerint egyre több jelzáloghitelt nyújtanak a bankok, ez azt jelzi, hogy komoly verseny kezd kialakulni a pénzintézetek között. A bankok a végtörlesztés és a növekedési hitelprogram I. pillérje során már megtapasztalhatták az élesedõ versenyt, hogy milyen az, amikor egymás elõl viszik el a leendõ partnereket, ez várhatóan a devizahitelek forintosítása során is lezajlik majd.

Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint a mostani szabályozási környezetben a jelzáloghitelezés lényegében fedezetlen hitelek nyújtásának számít. Ha a jelzálogul szolgáló ingatlanok eladási moratóriumát feloldják, akkor újra vonzó lehet a jelzáloghitelezés az országban - emelte ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!