2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Helybe viszik a szociális tüzelõtForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-06 10:58:28
Címkék: Bihari hírek
Idén a kormány kettõ helyett már hárommilliárd forintot költ a tûzifa-programra.

Tépén még rászorulónak is jobb lenni, mint számos más hajdú-bihari kistelepülésen, hiszen a szegény embernek a szociális juttatást szó szerint a helyébe viszik.
Erdõtõl a házig

„Ez megpályázta, az kitermelte, amaz hazavitte, a szegény ember meg eltüzelte” – akár a mesében. A 350 családot számláló Tépén 145 família számít rászorulónak, amikor szociális tûzifa-támogatásról van szó. Részükre igényelt idén az önkormányzat összesen 284 köbméter tûzifát. Amennyiben igenlõ döntés születik, tépei vállalkozók társadalmi munkában szállítják haza a hosszúpályi erdõbõl a tûzrevalót, amit otthon feldarabolnak és kinek-kinek házhoz visznek.

A Bojton élõ 160 család majd’ mindegyike rászorul a segítségre, hiszen lakásfenntartási támogatásra jogosultak. A jogszabály szerint a falunak maximum 188 köbméter szociális tüzelõ járhat, pályáztak is a teljes mennyiségre. Kapnak, amennyit kapnak, az elosztásnál arra nagyon odafigyelnek, hogy mindenkinek jusson valamennyi az ingyen tüzelõbõl. Bedõn 39 család között osztaná fel az önkormányzat azt a 80 köbméter tûzifát, amit igényeltek. Így két köbméternyi jutna egy-egy famílinák. Szociális szenet nem kértek, mondván, azzal ma már kevesen fûtenek.
Rendre kimaradnak

Hajdúhadház a maga 13 ezer lakosával rendre kimarad a kedvezményezetti körbõl, amit nehezményeznek is az ott élõk.

– Az önkormányzat rendelkezik ugyan némi tûzifa-készlettel arra az esetre, ha bekeményít a tél és néhány család esetleg vészhelyzetbe kerül, ez azonban a problémára általánosságban nem jelent megoldást – válaszolta a Napló érdeklõdésére Csáfordi Dénes polgármester, hozzátéve, hogy sajnos a település helyiadó-bevétele sem egy akkora összeg, amibõl képesek lennének a szociális tüzelõ-programot úgymond „zsebbõl” finanszírozni.

Bagamérban tavaly télen félezer családnak jutott a szociális tûzifából, és ezzel idén is elégedettek lennének, hiszen a faluban élõ famíliák kétharmadának bizony elkel a segítség. Az elmúlt évben 900 köbméterre pályáztak, aminek a felét megkapták, és idén is hasonlóan okoskodtak. A szociális szénre náluk sem igazán mutatkozott igény; talán kevesen hallottak még a lehetõségrõl.
Két köbméter a plafon

Idén a kormány kettõ helyett már hárommilliárd forintot költ a szociális tûzifa- és -szén-programra. Az ötezer fõ alatti településeken az érintettek ingyen jutnak hozzá a téli tüzelõhöz, minden család maximum két köbméter fát kaphat. A nagyobb falvakban és a városokban is van mód tûzifa-programra, ezeknek a településeknek azonban ezt nagyrészt önerõbõl kell finanszírozni. Egyébként minden település maga szabályozza azt, hogy milyen feltételekkel biztosít tûzifa- vagy széntámogatást a rászorulóknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!