2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Százezreket érintõ tünet: veszélyes betegségeket jelezhetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-07 09:59:51
Címkék: Bihari hírek, fül
Magyarországon közel egymillió embernek zúg a füle idõnként, a tünet veszélyes betegségeket jelezhet elõre, ezért nem szabad elhanyagolni. Errõl is szó volt a Napközben adásában.

Komolyan kell venni a hallásromlással járó panaszokat, a szédülést, a fülzúgást, füldugulást, mert a tünetek veszélyes betegségeket jelezhetnek, amelyeket csak akkor lehet eredményesen gyógyítani, ha idõben felfedezik õket.

Fülöp Imre, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház fül-orr-gégészeti osztályának fõorvosa hangsúlyozta, a halló- és az egyensúlyszerv helyes mûködése elengedhetetlen a normál életvitelhez.  A hallószervek problémáinak számtalan oka lehet, az egyik a zajártalom, de a mozgáshiányból adódó érrendszeri bajok következtében is jelentkezhetnek ezek, köztük a szédülés.

Szalai László pszichológus, a fülcsengésben, fülzúgásban szenvedõk segítésére alakult Magyar Tinnitus Egyesület elnöke azt mondta, nagyon sokan keresik meg õket, mert a fülzúgás lassan népbetegségnek számít. A fülzúgás, mint jelzõtünet mögött körülbelül ötven ok húzódhat meg – fül-orr-gégészeti, ideggyógyászati, pszichiátriai, belgyógyászati betegségek – ezért minél hamarabb el kell menni vele szakemberhez.

Tamás László, a Semmelweis Egyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikájának igazgatója arról beszélt, a kialakult tünetek észlelése után elég rövid idõ van arra, hogy a panaszokon orvossággal segíteni lehessen. Egy frissen induló idegi hallásromlás, illetve fülzúgás esetében megvan a mód arra, hogy gyógyszeres terápiával érjenek el eredményt.  Hozzátette: ha a fülzúgás nem organikus betegségbõl ered, akkor megfelelõ terápiával jó eséllyel pár héten belül megszüntethetõ.

Tamás László szerint a betegek zömmel csak akkor mennek orvoshoz a problémájukkal, amikor már nagyobb a baj. Szalai László szerint eközben tömegeket érint a probléma, Magyarországon közel egymillió embernek zúg a füle idõnként, az ellátórendszerben pedig 200-300 ezer ember kering.

Tamás László kiemelte, nagyon fontos, hogy már csecsemõknél szûrni lehessen a hallásromlást. Ha ilyen fiatalon sikerül diagnosztizálni a betegséget, akkor egy csodálatos eszköz, a cochleáris implantáció alkalmazásával hallóvá lehet sérült gyermeket. Épp ezért, mint a klinikaigazgató elmondta, nagyon igyekeznek, hogy a társszakmákkal és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) együttmûködve országos szûrés induljon, amivel még idõben megtalálják a nagyothalló, illetve siket újszülötteket. Hozzátette: reményei szerint a terv hónapokon belül megvalósul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!