2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Több mint 150 ezer pedagógus kap magasabb fizetést mostantólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-08 09:18:58
Több mint 150 ezer pedagógus kap magasabb fizetést mostantól - ez a tavaly kezdõdött és egészen 2017-ig tartó béremelés újabb lépcsõje. A végzettség és a pályán eltöltött idõ miatt komoly különbségek vannak, de nagyjából 5-10-12 ezer forinttal nõ a tanárok fizetése. A kormány szerint ez a többlépcsõs emelés a rendszerváltás óta a legnagyobb segítség a tanároknak.

A pedagógusok fizetése 2013 óta több lépcsõben, folyamatosan emelkedik. A teljes béremelés hatvan százalékát már tavaly szeptemberben megkapták a tanárok; a maradék negyven százalékot pedig elosztották négy évre. A 2014 és 2017 közötti idõszakban minden szeptemberben - így idén is - emelkedik a pedagógusok fizetése.

A mostani szeptemberi fizetéssel így egy pályakezdõ tanár -a kormány adatai szerint - bruttó 165 ezer forintot kap, a legidõsebb, legjobban képzett pedagógusok pedig akár bruttó 350 ezer forintot is kereshetnek, attól függõen, hogy mióta tanítanak és milyen végzettségük van.

Az emberi erõforrások minisztere szerint a rendszerváltás óta a mostani a legnagyobb pedagógusbéremelés. Balog Zoltán hozzátette: a cél az, hogy a tanárok önbecsülése és az oktatás szakmai színvonala is emelkedjen.

Mint mondta, fontos, hogy ennek a szakmának presztízse legyen, és a tanítók olyan tekintélyek tudjanak lenni, akik valóban hitelesen jól és színvonalasan tudják átadni azt a bizonyos tudást, meg azt a nevelést, amire a következõ generációnak szüksége van – fogalmazott Balog Zoltán emberi erõforrások miniszter.

A pedagógus-béremelési program csaknem 156 ezer tanárt érint. Az életpályamodell legfõbb célja, hogy a nagyobb szakmai múlttal és magasabb iskolai végzettséggel rendelkezõ tanárok magasabb fizetést kapjanak, és hogy a kezdõ pedagógusok számára is vonzó legyen a tanári pálya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!