2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Devizahitelek: legkésõbb tavaszra csökkennek a részletekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-08 11:00:38
Azok a bankok, amelyek nem pereltek már januárban, akik pereltek februárban el fogják küldeni az elszámolást az embereknek, majd az elszámolások kézhezvételét követõ hónapban a meglévõ devizahiteleknél csökkenni fognak a törlesztõ részletek és a kamatok.

Áder János köztársasági elnök határidõn belül aláírta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt. Az Országgyûlés szeptember 24-én fogadta el a jogszabályt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerzõdésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje a Ma reggelben elmondta, hogy most már az elszámolás menetrendjét törvény rögzíti. Így a bankok most már nem hivatkozhatnak arra, hogy nincs felkészülési idejük, a törvény több lépésben - egyrészt október közepén, másrészt az összes paragrafusa november elsején - hatályba lép. Innentõl kezdve a bankok felkészülhetnek az elszámolások elkészítésére.

Azok a bankok, amelyek nem pereltek már januárban, amelyek pereltek februárban el fogják küldeni az elszámolást az embereknek, majd az elszámolások kézhezvételét követõ hónapban a meglévõ devizahiteleknél csökkenni fognak a törlesztõ részletek és a kamatok. A már megszûnt devizahitelek esetében pedig az elszámolást követõ hónapban utalni kell azt az összeget, amivel tartoznak az embereknek.

Rogán Antal közölte: sok bank próbálkozott azzal, hogy a szerzõdéseket felmondják, ezért szerzõdés-felmondási tilalom lép életbe, így november 1-tõl már ezt sem lehet megtenni, továbbá az elszámolást követõen kamat és díjemelési moratórium fog életbe lépni, hogy ne lehessen visszaemelni a kamatokat.

Az MNB-hez lehet fordulni, ha az elszámolással probléma adódik. A kormány még decemberben közzéteszi, hogy hova lehet fordulni panasz esetén. Az MNB apparátusa fogja újraszámolni az elszámolást, ha hozzájuk fordul valaki.

Rogán Antal nem ajánlja, hogy bárki elmaradjon a törlesztõ részletekkel. A frakcióvezetõ közölte, hogy aki eddig meg tudta tenni, az a törlesztõ részleteket továbbra is fizesse ki, mert ez busásan megtérül, amikor az elszámolásokat januárban vagy februárban kézhez kapják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!