2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Csak úgy röpködnek a milliárdokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-08 11:08:57
Címkék: Bihari hírek
Egyelõre annyit lehet tudni, hogy az állattartóknak jóval több támogatás jut majd.

Miközben aligha van olyan állattartó a megyében, aki ne hallott volna már arról, hogy az agrártámogatások átrendezésének egyik legnagyobb nyertese az állattenyésztés lesz, a konkrét számokat egyetlen gazda sem ismeri. Tavaszra talán felszáll a fehér füst…
Plusz 200 milliárd

Az 1.200 hektár felett megvont, évi 20 milliárd forint területalapú támogatást átcsoportosítják az állattenyésztõk számára, ezzel együtt a következõ hét évben 212 milliárd forinttal több támogatást kap az ágazat, mint a mögöttünk hagyott idõszakban.

– A sertésnél korábban szó volt egy 8,6 milliárdos kocatartási támogatási keretrõl, de azóta sem hallottunk róla, miként a tervezett tej- és tehéntartási támogatásokról is csak informálisan értesültünk. Arról meg végképp nincs hír, hogy miként alakulnak a jövõben a fejlesztési támogatások. Pedig ahhoz, hogy valaki állatlétszámot fejlesszen, épületberuházásra és technológiai fejlesztésre is szükség van. További kérdés, hogy ha lesznek ilyen pénzek, azokhoz a mienkhez hasonló üzemméretû gazdaság (800 kocától évi 18 ezer hízó és 360 tehén) vajon hozzájuthat-e – sorolta az aggályait Erdélyi Zoltán, a Hajdúböszörményi Mezõgazdasági Zrt. vezérigazgatója.
A terület szab határt

A derecskei Petõfi Mezõgazdasági Kft. a jelenlegi állatlétszáma alapján akár több ezer hektár szántón gazdálkodhatna, csakhogy a törvény az állattartók által használt földterület nagyságát 1.800 hektárban limitálta. – Éppen ezért hiába lesz több az állattenyésztési támogatás, mi nem tudjuk növelni a jószágállományunkat, legfeljebb nem csökkentjük – válaszolta érdeklõdésünkre Békési Imre ügyvezetõ igazgató, hangsúlyozva, hogy hivatalos információi neki sincsenek.

Szabó Miklós, az évi ötmillió kacsát és libát elõállító Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatója biztos forrásból tudja, hogy az élelmiszer-feldolgozó ipar jóval több támogatást kap majd, mint korábban, és szerinte ezzel kompatibilisnek kellene lenni az alapanyag-termelõ iparnak; magyarán: annyi állatot meg kellene termelni, amennyit az élelmiszeripar képes feldolgozni. Arra a kérdésünkre, hogy az agráriumon belül a víziszárnyas-ágazat mekkora támogatásra számíthat, a cégvezetõ azt felelte, hogy állatfajonként nincs lebontva a keret; aki jó pályázatot készít, az juthat majd anyagi segítséghez a tervei megvalósításához. – Mi is szeretnénk egy új keltetõt építeni, de a konkrét pályázati kiírásokra (a brüsszeli döntéshozatali mechanizmus miatt) várhatóan jövõ tavaszig várni kell – mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!