2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Vonzóvá kell tenni az egészségügyi pályátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-09 09:44:44
A béremelés mellett az is nagy elõrelépés, hogy az ápolók gyakorló ápolóként hamarabb beléphetnek a munkaerõ-piacra - mondta a szaktárca helyettes államtitkára Lille-ben, a szakmák Európa-bajnokságán, ahol Magyarország elõször indít versenyzõt az ápolás és gondozás kategóriában.

A kormány szeretné vonzóvá tenni az egészségügyi pályát a fiatalok elõtt, és ebben a béremelés mellett az is nagy elõrelépés, hogy az ápolók gyakorló ápolóként hamarabb beléphetnek a munkaerõ-piacra - mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelõs helyettes államtitkára. Páva Hanna szombaton a Lille-ben október 2. és 5. között megrendezett a szakmák Európa-bajnokságán nyilatkozott az MTI-nek. Az eseményen 16 szakmában 22 magyar versenyzõ is összeméri tudását európai kollégáival.

Páva Hanna hangsúlyozta, hogy az idei az elsõ alkalom, amikor Magyarország az ápolás és gondozás kategóriában versenyzõt indít. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a szakma presztízsének növelése szempontjából fontosnak tartották a versenyen való megjelenést. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttmûködve készítették elõ a magyar részvételt ebben a kategóriában, a versenyzõk egy két hónapos speciális felkészítésen is átestek. Páva Hanna kifejtette: Magyarországon az egészségügyben egyfajta humánerõforrás-krízis van: kevés az utánpótlás, a szakma elöregedik. Különösen igaz ez a szakápolóknál, ahol az 50 év felé közelít az átlagéletkor.

Emlékeztetett arra, hogy a már végrehajtott, kétlépcsõs béremelés némileg segített mérsékelni a válságot és amennyire a költségvetési források engedik, szeretnék folytatni a béremelést. Elmondta, hogy a duális képzés bevezetése elõtt csak érettségi után lehetett ápolói, ápolói asszisztensi, valamint gyermekápolói végzettséget szerezni, de a 2013-2014-es tanévtõl ezek a képzések visszakerültek a középiskolába, és mintegy 900-an már ilyen keretek között kezdték meg tanulmányaikat. Aki érettségi után még egy évet tanul, gyakorló ápoló lehet, ami azonnali elhelyezkedési lehetõséget jelent, vagyis a korábbiakhoz képest elõbb tudnak belépni a munkaerõ-piacra - hangsúlyozta a helyettes államtitkára.

Páva Hanna kitért arra, hogy a tanulószerzõdés bevezetése szintén segítség a pálya népszerûsítésében, mivel a kórházakat is érdekeltté tette a tanulók foglalkoztatásában. Szólt arról is, hogy az utóbbi években európai uniós forrásból több olyan továbbképzést, képzési programot indítottak, amelyek a szakdolgozók szakmai fejlõdését segítette.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!