2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Egyedi azonosítót kaphatnak a veszélyes állatokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-14 07:58:09
Elkészült a veszélyes állatok tartására vonatkozó, nyáron módosult jogszabály végrehajtási rendeletének tervezete, amelybõl kiderül, hogy melyik állat tartozik a különösen veszélyes fajok közé, és ezek tartása milyen személyi és tárgyi feltételeket követel meg.

Az új végrehajtási rendelet tervezete felsorolja a veszélyes állatok körét, amely jelentõsen bõvül, továbbá a rendelet alapján  szigorúbbá, ugyanakkor életszerûbbé válnak a tartásukra vonatkozó elõírások. A rendelet állapítja meg egyebek közt a veszélyes állatok tartásának, szaporításának, elidegenítésének, az országba történõ behozatalának, valamint egyedi azonosításának szabályait.

A veszélyes állatokhoz kapcsolódó engedélyezési feladatokat a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelõség látja el. A különösen veszélyes állatok közé tartozik például az ízeltlábúak közül a fekete özvegyek összes faja, a hüllõk közül egyebek mellett  krokodilok, anakondák, viperafélék, aligátorteknõsök. A madarak közül csak a struccalakúak rendjébe tartozó kazuárfélék fajai különösen veszélyesek. (A sisakos kazuár a harmadik legmagasabb és a második legnagyobb tömegû élõ madár, csak a strucc és az emu magasabb nála).

A különösen veszélyes emlõsök között a nagyragadozók mellett megtalálhatóak a cerkóffélék, a gibbonfélék, de a csimpánzok is. Különösen veszélyes állatfaj egyedét a rendelettervezet szerint kizárólag állatkertben, cirkuszi menazsériában, illetve kísérleti állatot tenyésztõ, beszállító és felhasználó intézményben lehet tartani.

Közepesen veszélyes állatfaj tartásához is szükséges a 3 hónapnál nem régebbi pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Ezen túl feltétel, hogy a természetes személy rendelkezzen valamennyi szükséges hozzájáruló nyilatkozattal, megfelelõ képesítéssel vagy szakmai tapasztalattal. Méreggel rendelkezõ közepesen veszélyes állat tartására engedély akkor adható, ha a kérelmezõ igazolni tudja, hogy az állat marása, szúrása esetére biztosított a méreg ellen használható szer, illetve, ha a méreg ellen nem készült semlegesítõ szer akkor a folyamatos szakszerû egészségügyi ellátást kell biztosítani. A méreggel rendelkezõ állatok tartására biztonsági üveggel ellátott, jól zárható akváriumot, inszektáriumot, illetve terráriumot kell használni.

A hozzájáruló nyilatkozatot méreggel nem rendelkezõ veszélyes állat esetén a közvetlenül szomszédos lakóingatlanok, vagy méreggel rendelkezõ veszélyes állat esetén a lakóépület valamennyi lakóingatlana kétharmadának tulajdonosaitól vagy az ott életvitelszerûen tartózkodóktól kell beszerezni. A veszélyes állatot - amennyiben fizikai tulajdonságai azt lehetõvé teszik - egyedi azonosítóval kell ellátni, az adatokat országos elektronikus adatbázisban tartják majd nyilván.

Közepesen veszélyes állat például a skorpió, több varánuszfaj, a sárga anakonda, néhány piton és vipera, több kígyófaj, a vadmacska, a kenguruk, a fosszák, a lófélék, disznófélék, szarvasfélék. A madarak közül pedig baglyok, keselyûfélék és sasok szerepelnek a listán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!