2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A földtörvényrõl és a bankok helyzetérõl tárgyalt a magyar és az osztrák igazságügyi miniszterForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-16 09:45:32
A földtörvényrõl és a bankok helyzetérõl tájékoztatta Trócsányi László igazságügyi miniszter osztrák kollégáját, Wolfgang Brandstettert szerdán Budapesten.

Trócsányi László a találkozó után az MTI-nek elmondta: ismertette osztrák kollégájával a földhasználati jogra vonatkozó magyar szabályozást, és tájékoztatta arról, hogy a színlelt szerzõdések, zsebszerzõdések ügyében a magyar jogalkotó miért hozott olyan döntést, amely 2014. május 1-jével új helyzetet teremtett, és a korábbi haszonélvezeti jognak a megszüntetését vonta maga után.

Közölte: vannak eltérések a magyar és az osztrák megközelítés között, és természetesen Wolfgang Brandstetter az osztrák gazdák érdekeit képviseli. Ugyanakkor a színlelt szerzõdések semmisek, hiszen a földhaszonbérleti szerzõdések helyett olyan szerzõdéseket kötöttek, amelyek haszonélvezeti jogot jelentettek, amelynek viszont egészen más a célja, rendeltetése, így ezeknek a szerzõdéseknek a megszüntetésérõl intézkedtek – mutatott rá Trócsányi László.

Hozzátette: jelenleg az Európai Bizottság válaszát várják az ügyben, ennek függvényében lehet majd továbblépni.
Az igazságügyi miniszter közölte: a megbeszélés másik fontos témája a devizahitelesek ügye volt.

Wolfgang Brandstetter érdeklõdött, hogy miért hozta meg Magyarország az ezzel kapcsolatos döntéseket, és jelezte, hogy Ausztriában is voltak komoly gondok, amikor sokan svájci frankban adósodtak el – számolt be a tárgyalásról Trócsányi László. Mint mondta, elmagyarázta az osztrák tárcavezetõnek, hogy Magyarországon olyan rendszert hoztak létre, amely a jogállam keretein belül jogorvoslatot biztosít a bankoknak.

Az igazságügyi miniszter azt mondta, abban állapodtak meg osztrák partnerével, hogy rendszeres munkakapcsolatban maradnak ezen ügyeket illetõen.

Trócsányi László végül azt is megjegyezte, hogy az EU kis és közepes tagállamai közé tartozó Ausztria és Magyarország több ügyben is hatékonyan mûködhet együtt, hiszen az unióban sok olyan jogi kérdés merül fel, amelyet jó, ha egymás között egyeztetnek.

Ezért a két miniszter azt tervezi, hogy a jövõben is rendszeresen konzultál, és e célból Trócsányi László decemberben Ausztriába utazik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!