2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Egy magyar embernek átlagosan tíz foga hiányzikForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-16 10:00:43
A szakember szerint csak akkor megyünk fogorvoshoz, ha fáj.

– Nem tartozunk Európa vezetõ fogkefe és fogkrém fogyasztói közé – jelentette ki Dr. Hegedûs Csaba, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja, azon a múlt heti lakossági fogászati szûrésen ahol arról érdeklõdtem, jobban törõdünk-e a szájápolással, mint tíz évvel ezelõtt.

A fogorvos szerint a szociális helyzet nagyban befolyásolja a szájápolási kultúrát, viszont úgy véli, ha megfelelõen gondoznánk szájüregünket, 28-32 foggal végig tudnánk élni az életet. – A hatéves gyerekeknek átlagosan 3-4 lyukas foguk van, ami a szülõk felelõssége. Ha a gyerek azt látja otthon, hogy nem kell fogat mosni, akkor õ maga sem fog. Ugyanakkor elmondható, hogy a felnõttek fogazati állapota még rosszabb. A nagykorú lakosságnak átlagosan tíz foga hiányzik. Lehet létezni fog nélkül, de szociális szempontból nem nevezhetõ elégséges életnek – hangsúlyozta a dékán.
Szájápolás és étkezés együtt

– A magyar emberek 70 százalékának fogkövesek a fogai, vagy ínyproblémái vannak, amit a nem megfelelõ szájápolás mellett az étkezés is befolyásol. Nagyon sok cukros üdítõt, szénhidrátokban gazdag ételt fogyasztunk, amelyek felpuhítják a fogzománcot – hívta fel a figyelmet a fogorvos. Mint mondta, a legtöbb beteg azért megy el a fogorvoshoz, mert fáj a foga, nem pedig azért, hogy megelõzze a problémákat.
Milyen a jó fogkefe?

– A nem megfelelõ fogmosási technika, valamint a fogmosás rövid ideje szintén a fog romlásához vezethet. Nem a fogkrém és a fogkefe márkája, hanem a fogmosás technikája fontos – emelte ki a szakember.

Hozzátette, mindegy, hogy manuális, vagy elektromos fogkefét használunk, lényeg, hogy megfelelõ módszerrel alkalmazzuk azt. – Többen elkövetik azt a hibát, hogy vízszintes mozgásokkal mossák a fogakat, viszont ekkor kopások jelentkezhetnek a fognyaknál. A fogkefét körkörös mozgásokat, a fogak minden felszínét elérve kell helyesen használni. Az ideális fogkefe közepes keménységû, a fogak teljes tisztaságához viszont elengedhetetlen a fogselyem használata, amit sajnos még kevesebben használunk – magyarázta a fogorvos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!