2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Kevesebb áfa, több hús és hal?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-17 18:40:33
Címkék: Bihari hírek
Van, aki szerint egy plusz hétvégi bevásárlást is nyerhetnénk az élelmiszerárak áfájának csökkentésével.

De erre még várnunk kell, hiszen nem vette napirendre az Országgyûlés hétfõn azt az MSZP-s törvényjavaslatot, amely jelentõsen, 27 százalékról 5 százalékra csökkentette volna az alapvetõ élelmiszerek általános forgalmi adóját. A javaslat elsõsorban a tejet, kenyeret, sertés-, csirke- és pulykahúst, tojást, édesvízi halakat, illetve a Magyarországon is termõ zöldség- és gyümölcsféléket érintette volna. A csökkentés célja – a szociális szempontok mellett – az lett volna, hogy visszaszoruljanak az áfacsalások.

Utánajártunk, hogy mennyit is spórolhatnánk az áfacsökkentéssel. Bevásároltunk. Került kenyér, picivel több mint egy kiló csirkemell, két doboz tej, két zacskó cukor, paprika, paradicsom, sütõtök, uborka, alma a kosárba. A pénztárnál 10 291 forintot fizettünk, amibõl körülbelül 2700 forint volt az áfa. Kiszámoltuk: az adócsökkentés esetén ez az összeg csupán 510 forint lenne, azaz csaknem 2200 forint a pénztárcánkban maradt volna. Ez egy bevásárlás, ebbõl havonta 4-5 biztos van, azaz minimum 10 ezer forintot spórolhatnánk egy hónapban.
Jelentõsen több

„Tízezer forinttal biztos kevesebbe kerülnének a havi alapvetõ élelmiszerek, azaz plusz egy hétvégi bevásárlást nyernénk az adócsökkentéssel” – számolt utána Attila, amikor a véleményét kérdeztük a témáról. Elmondta: a nyolcezer forint értékû Erzsébet utalványból, amit a munkahelyén kap, húst vásárol minden hónapban, ha kevesebb lenne az áfa, jelentõsen többet tudna venni.

Egy háromtagú családnál is hasonló a helyzet. Mónika felsorolta, mire költenek havonta: „Nálunk nem fogy sok kenyér, heti egyszer veszünk, ez 300 forint, havonta 1200. Tejbõl 12 liter fogy egy hónapban, tojásból 30, felvágottra-húsra 15-20 ezer forintot költünk, zöldség-gyümölcs 16 ezer forint, cukorból csak egy kiló kell, az 150 forint körül van.” Azaz: ezekre az alapvetõ élelmiszerekre közel 45 ezer forint megy el. Gyors számolás után kiderült, több mint 10 ezer forint maradna a zsebükben egy áfacsökkentés után. Nem beszélve arról, hogy több halat is fogyasztana a család – folytatta Mónika –, hiszen a pontynak csaknem 2000 forint kilója, a harcsának jóval 2500 forint fölött van, azaz 500 forintot is megspórolhatnánk egy-egy kiló esetén.
Áfacsalás ellen

Persze ennyire nem egyszerû a számolás, hiszen, hogy egy esetleges áfacsökkentésbõl mennyit érezne a vásárló, az attól is függ, hogy a kereskedõ mennyit enged az árból, azaz mennyit hárít át a vásárlóra – erre figyelmeztetett Torba Tamás. Õ az egyik szakértõje a témának, hiszen szóvivõje volt a 2012-ben megalakult „Fórum az Alapvetõ Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért” szervezetnek, amelyet az iparág kulcsszereplõi hozták létre, ad hoc jelleggel.

A fórum ma már nem létezik. „A kormány érdemben nem tárgyalt velünk, ezért felfüggesztettük a mûködést” – mondta. „Akkoriban 9-10 százalékra szerettük volna csökkenteni ezen élelmiszerek áfáját, elsõdleges célunk az áfacsalások megelõzése volt” – fogalmazott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!