2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Drasztikus árcsökkenés a kutaknálForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-18 15:16:06
A megszokotthoz képest jóval nagyobb különbséggel apadt a tarifa a töltõállomásokon.

Csökkentette bruttó 6 forinttal a gázolaj, és 9 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. szerdán. Önmagában már ez a bejelentés is „megrengette a világot”, hiszen nem szoktattak hozzá bennünket az efféle mértékû pénztárcabarát változáshoz.

Aztán érkezett a friss hír: pénteken tovább apad az ár, a gázolaj 5, a benzin 9 forinttal lesz olcsóbb. Azaz két nap alatt 11 és 18 forinttal kell kevesebbet fizetni a literjéért.
Összeállításunkban annak jártunk utána, milyen érzékelhetõ jelei lehetnek ennek a korábbi változásokhoz képest „jelentõs” csökkentésnek.
Most sincsen több pénz

– Mindenki örül ennek a jó hírnek, minden bizonnyal lendít is egy kicsit a forgalmunkon – mondta el lapunk érdeklõdésére egy olyan benzinkút kezelõje, ami közel található az ukrán határhoz.

– Azért fogalmazok úgy, hogy „egy kicsit”, mert látványos, lényeges változást nem várok tõle. Az embereknek ugyanis most sincs olyan sok pénzük, alaposan meggondolják, hogy mire is költsenek. Abban sem vagyok biztos, hogy sokáig így marad az üzemanyag ára. Bár politikailag fontos szempont lent tartani, azonban tartok tõle, hogy a világpiaci változások miatt hamarosan ismét növekedni fog.

Rákérdeztünk arra is, hogy szerinte a mostani csökkentés hatással lesz-e a benzinturizmusra.

– Én nem járok ki Ukrajnába, csak azt tudom mondani, amit hallok az emberektõl. Amennyiben valaki kimegy, már nem annyira a benzin miatt vállalja az utazást, hanem hogy lényegesen olcsóbban vegyen autógumit, márkás ruhanemûket, cukrot. S ha már ott van, akkor meg is tankol, vagyis nem a benzin az elsõdleges célja. Az üzemanyag áfa-visszatérítése miatt a mezõgazdasági termelõknek sem éri meg feketén vásárolt üzemanyagot használni, visszaálltak a legális üzemanyag-beszerzésre.
Zömében éves szerzõdések

A nyíregyházi székhelyû Lerton Trans Kelet-Magyarország egyik legnagyobb saját tulajdonú gépjármûparkkal rendelkezõ fuvarozási és szállítmányozási vállalata, a Révész Csoport tagja.

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy ez az árcsökkentés arányosan növeli a hasznot. Ez koránt sincs így!

– Az ilyen arányú üzemanyagár-ingadozás jelentõsen nem befolyásolja a napi életünket, hiszen a tavalyi évben is elõfordult megközelítõleg hasonló árszint – kezdte lapunk érdeklõdésére Sipos Zoltán ügyvezetõ.

– Partnereink zömével éves szerzõdéseink vannak, így az üzemanyag-felhasználásban is mindig adott idõszakra vonatkozó átlagot vizsgálunk – jegyezte meg, majd hozzáfûzte:
– Ebbõl a szempontból kiemelkedõen fontos kérdés a jövõre nézve, hogy a jelenlegi árszint egy – korábbi években is tapasztalt – rövid idõszak bizonytalan kilengése, vagy akár hosszabb távon fennmaradó árszínvonal lesz a felhasználók számára.
Határon túli tankolások

– Ráadásul zömében nyugat-európai fuvarjaink vannak, és a tankolások hatvan százalékát a határon túl végzik a gépkocsivezetõk, ott pedig nincs ilyen nagy mozgás a dízelolaj árában – fûzte még hozzá Sipos Zoltán.Jelentõs a megtakarítás
– Mivel a közlekedés a gazdasági élet vérkeringése, egyáltalán nem sokadlagos tényezõ az üzemanyag mindenkori ára – kezdte reagálását Szaszala László, a Magyar Autóklub észak-alföldi regionális elnöke.– A fuvarozási cégnél igenis sokat számít néhány forintos literenkénti árcsökkentés, hiszen több teherautó járja az utakat folyamatosan, jelentõs lehet a megtakarítás.


Nem mindegy, hogy milyen költséggel szállítják a portékát.

– A kisnyugdíjasnak és a bérbõl, fizetésbõl élõnek is egyaránt fontos szempont a benzin vagy a dízel ára.

– A töltõállomásokon megfigyelhetõ, hogy amikor bejelentik az árcsökkentést, akkor némileg visszaesik a forgalom a tényleges tarifacsökkentés napjáig. Javaslom azért, hogy olyan helyen tankoljanak az emberek, ahol az üzemanyag minõsége megfelel az elõírásoknak, nem pedig a határértéket súrolják a mutatók. Érdemes az olcsóság mögé is nézni…

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!