2024. május 21. Kedd, Konstantin.
 
Változik a szabály: ez már nem lenne a hagyaték részeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-20 18:30:07
Az értékpapírszámlán és az ügyfélszámlán nyilvántartott pénzügyi eszközök nem tartoznak a számlatulajdonos hagyatékába, azokat az általa megjelölt kedvezményezett kapja a számlatulajdonos halálakor - egyebek mellett ezt tartalmazza az a tõkepiaci szabályokat módosító törvénytervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

A számlatulajdonos a számla nyitásakor, vagy pedig annak fennállta alatt bármikor nyilatkozhat a kedvezményezett kijelölésérõl. Egy feltételt szab a tervezet: a nyilatkozatot teljes bizonyító erejû magánokiratba kell foglalni.

Akkor teljes bizonyító erejû a magánokirat, ha azt a kiállító maga írta és aláírta, ha nem maga írta, akkor két tanú elõtt írta alá, illetve ha az aláírást bíró, közjegyzõ vagy pedig ügyvéd, jogtanácsos hitelesítette.

Az ügyfélszámlán levõ érték tehát nem kerül be a hagyatéki eljárásba.

Egy másik szabály pedig a befektetési vállalkozás végelszámolásához fûz kiegészítést. Amennyiben egy befektetési vállalkozás végelszámolás alá kerül, a hitelezõk kielégítésénél nem vehetõ figyelembe az ügyfeleinek a nála elhelyezett pénzügyi eszköze.

A végelszámoló ezek kiadásáról soron kívül intézkedik és csak a maradék vagyon osztható fel a hitelezõk között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!