2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Így csökkenthetné energiafüggõségét MagyarországForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-21 19:17:11
Indiát egyelõre senki sem képes utolérni, legalábbis a biogáztermelés terén. Ebben az iparágban õk a legnagyobbak, bár Németország és Ausztria is jelentõs eredményeket ért már el. E két ország idejekorán felismerte ugyanis a biogázban rejlõ lehetõségeket, ezért több száz üzemet építettek, és vélhetõen további fejlesztésekre készülnek. Na, de mi a helyzet Magyarországon?

Indiában adottak a körülmények a biogáz elõállítására, megvan a technológia, a nyersanyag és a biomassza is. Az országban a legegyszerûbbektõl kezdve a legbonyolultabb, legkorszerûbb technológiát felvonultató biogázüzemig mindegyik megtalálható. Az Európai Unióban Németország áll az élen az elõállítás terén, Ausztria követi - magyarázta Diószegi Mónika, az Óbudai Egyetemen tanára a Kossuth Rádió Szombat reggel címû mûsorában.

Németországban háromféleképpen állítanak elõ biogázt: a depóniatelepeken a kommunális hulladék szerves részébõl, a szennyvíztelepek mellé telepített biogáz üzemek révén és a mezõgazdasági üzemekben, ahol a nyersanyagot az állattenyésztésbõl és a mezõgazdasági melléktermékekbõl nyerik - mutatott rá.

A szakértõ a mûsorban beszélt az energiabiztonság kérdésérõl is. Kifejtette: az Európai Unió energiaigényének körülbelül 50 százalékát tudja saját forrásból fedezni, a maradék import; a kõszén, a nyersolaj és a földgáz több mint 30 százaléka azonban Oroszországból érkezik. Az energiabiztonságot úgy lehet fokozni, ha hazai elõállítású energiahordozókat használ fel egy ország - hangsúlyozta.

Úgy vélte, Magyarországon nincsenek kiaknázva a lehetõségek, meg lehetne háromszorozni az üzemek jelenlegi, 50-60 darabos számát. Jelentõs mennyiségû biomassza képzõdik ugyanis, amit hasznosítani lehetne; a mezõgazdaságban és az állattenyésztésben is sok hulladék marad. A leghatékonyabban akkor állítható elõ biogáz, ha különbözõ alapanyagokból keletkezik, amelyek elõkezelésével ráadásul jelentõs növekményt lehet elérni az energiatermelésben - hívta fel a figyelmet Diószegi Mónika.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!