2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Szervezete a bizonyítékokon alapuló orvoslásnakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-24 15:08:18
A bizonyítékokon alapuló orvoslást elõsegítõ nemzetközi Cochrane-együttmûködés a visegrádi országok közül elsõként Magyarországon, Pécsen alakított tagozatot - jelentették be a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.

A tagozat megalakulását a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) kezdeményezte, a céljairól és feladatairól szimpóziumot tartottak csütörtökön.

A PTE KK fõigazgatója, Decsi Tamás az MTI érdeklõdésére elmondta, a Cochrane-együttmûködés célja, hogy az orvostudomány eredményei megalapozott körülmények között kerüljenek át a mindennapi gyakorlatba, például az az orvoslási mód, ami használ a betegeknek, minél hamarabb, minél szélesebb körhöz jusson el, a kétséges hasznú gyógymódokat viszont a helyükön értékeljék.

Hozzátette: a hálózat és a tagozatok tanulmányok készítésével, terjesztésével, az egyes gyógyító központok kutatásainak közreadásával segítik a bizonyítékokon alapuló orvoslást.

Decsi Tamás kitért arra, hogy Magyarországon a bizonyítékokon alapuló orvoslás nagyjából az ezredfordulón indult, s néhány éven keresztül egy angol alapítvány támogatásával mûködött egy hazai munkacsoport Tudáson Alapuló Orvoslás (Tudor) néven. A finanszírozási háttér megszûnésével azonban e szervezet felhagyott tevékenységével.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai orvoslás szempontjából is komoly hozadéka lesz a csatlakozásnak, hiszen a magyar egészségügy hozzájuthat a Cochrane-együttmûködés belsõ kutatási anyagaihoz, a magyar kutatási eredmények, gyógyítási eljárások pedig könnyebben és gyorsabban felkelthetik a nemzetközi szakmai közvélemény figyelmét.

Decsi Tamás elmondta: a visegrádi országok közül egyedül Magyarországon mûködik mostantól Cochrane-tagszervezet; Ausztriában tíz, Szlovéniában két éve alakult hasonló. Magyar közbenjárásra Lengyelország adhat újabb szervezetet a régióból - fûzte hozzá.

Páva Zsolt (Fidesz) pécsi polgármester a szimpóziumon tartott köszöntõjében úgy fogalmazott, a tagozat megalakulása jelentõsen erõsíti a magyar orvosképzést és a gyógyítást, e területen az ország versenyképességét, és több külföldi hallgatót csábíthat a baranyai megyeszékhelyre.

A Cochrane több mint 120 ország gyógyászattal foglalkozó szakembereinek, kutatóinak, betegügyvédeinek nonprofit hálózata, célja, hogy olyan hiteles, hozzáférhetõ egészségügyi információkkal lássa el az érintetteket, amelyek létrejötte nem kötõdik céges támogatáshoz. A hálózatot Archibald Leman Cochrane 20. században élt skót orvosról nevezték el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!