2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Nem fertõz a pikkelysömörForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-28 10:46:25
A pikkelysömör az egyik leggyakoribb bõrbetegség. A jellegzetes tünetek a bõrt, a hajas fejbõrt, a körmöket betegítik meg, és ízületi gyulladást is okozhatnak.

A pikkelysömör a népesség 1,5-2 százalékát érinti, hazánkban 150-200 ezer a betegek száma. Bármely életkorban elõfordulhat férfiak és nõk között is, ám a 18-20, illetve az 50-55 éves korosztályban jellemzõbb.

- A pikkelysömör – orvosi nyelven psoriasis – pontos okát nem tudjuk, azonban a családi halmozódás a genetikai hajlam öröklõdését feltételezi. Eszerint, ha az egyik szülõ pikkelysömörben szenved, akkor 20-30 százalék az esélye, hogy a gyermek is örökli, míg mindkét szülõ betegsége esetén, ez az arány már 60-70 százalék. Mindemellett családi elõfordulás nélkül is kialakulhat a kór. A veleszületett hajlamon túl külsõ tényezõk is állnak kialakulásának hátterében, például anyagcsere-betegségek, fizikai, kémiai ártalmak, fertõzõ betegségek, bizonyos gyógyszerek, pszichés tényezõk, szenvedélybetegség, depresszió, stressz is – sorolja Remenyik Éva egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Bõrgyógyászati Klinikájának igazgatója.

- A betegség nem fertõzõ, de krónikus kiújulásra hajlamos, és jelentõsen rontja az életminõséget. Tünetei a bõrön megjelenõ vörös alapon megvastagodott, hámló pikkelyek, az úgynevezett plakkok. A páciens kezdetben ruhadarabjaival takargatja a tüneteit, kerüli a nyilvános helyeket, de elveszítheti a munkáját, és a társas kapcsolatait is. Sokszor az információhiány miatt elégtelen kezeléssel éli az életét. Mindez állandósult stresszt és a bõrtünetek súlyosbodását okozhatja. A beteg bekerül egy ördögi körbe, így segítség nélkül a pszichés problémák súlyosbodása is várható – mondja Vatler Péterné, a 19 éve mûködõ Hajdúsági Psoriasis Klub vezetõje.

A psoriasis világnap alakalmából a Bõrgyógyászati Klinika és a psoriasis klub október 28-án, kedden 16 órától a klinika tantermében elõadásokkal várja az érdeklõdõket a betegség természetérõl, a kezelési módokról és a psoriasis, valamint a társbetegségek kapcsolatáról. A Debreceni Sportuszodában október 29-én 18 órától rendezik meg az Úszók Éjszakája elnevezésû programot, ahol pikkelysömörben szenvedõk és egészségesek együtt úsznak, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a betegség nem fertõzõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!