2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Rég született már ennyi gyermekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-31 17:05:40
Öt éves csúcsot érhet el idén a születések száma, legalábbis az év elsõ nyolc hónapjának adatai ezt jelzik elõre. Január és augusztus között – ezek a legfrissebb adatok – majdnem 3 százalékkal több gyerek született, mint tavaly ebben az idõszakban. Nõtt a házasságkötések száma is. A héten bemutatott adótervek szerint januártól adókedvezményt kapnak a friss házasok, 2016-tól pedig tovább emelkedik a kétgyerekes szülõk adókedvezménye.

Nikolett hétfõn született Debrecenben. Õ már a harmadik gyerek a Petrovics családban. A 32 éves édesanya azt mondta, nagyon örülnek, hogy az állam támogatja a nagycsaládokat.

Mindig is szerettünk volna három gyereket, nagy családot, nem volt kérdés, hogy a harmadikat is vállaljuk. A kormány ezt mostanában támogatja, ennek pedig örültünk – nyilatkozta a Híradónak Petrovics-Varga Kornélia.

A debreceni Kenézy Gyula Kórházban évente mintegy 2400 gyerek születik. Idén eddig már 100-al több baba jött világra, mint tavaly.

Folyamatosan követjük a tavalyi évhez hasonlítva a szülések számának alakulását, amelyben azt látjuk, hogy több mint 100-al több a szülés, a tavaly ezen idõhöz hasonlítotthoz képest – magyarázta Bacskó György, a kórház osztályvezetõ fõorvosa.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 elsõ nyolc hónapjában csaknem 60 ezer gyermek született, ami 2,9 százalékkal több, mint az elõzõ év azonos idõszakában, közben pedig mérséklõdött a halálozások száma is. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Magyarországon nõtt a házasságkötések száma is: az egy évvel korábbinál ugyanis közel ezerrel több pár mondta ki a boldogító igent, ez 3,6 százalékos növekedést jelent.

A Népességi Kerekasztal vezetõje szerint bár azt még nem lehet kijelenteni, hogy megállt volna a népesség fogyása, az adatok azonban évrõl évre biztatóbbak.

Az a jó, ha minél több gyerek születik. Egy társadalomnak a jövõképét, a jövõjét az határozza meg, hogy vannak-e utódok – minden gyerek születése fontos – hangsúlyozta Benkõ Ágota.

A kormány évek óta kiemelt figyelmet fordít a népességcsökkenés megállítására. Elsõ lépésként bevezették a családi adókedvezményt, ami egy gyermek esetén tíz, két gyermek esetén húsz, három gyermek esetében pedig százezer forintot hagy a dolgozó családok zsebében.

A gyed extrát januártól lehet igénybe venni. Eszerint, ha egy édesanya a gyermek egy éves kora után munkát vállal, nem veszíti el a gyedet. Ha pedig a gyes és a gyed folyósítása alatt ismét gyermeke születik, akkor mindkét gyerek után megkapja a juttatásokat. A kormány januártól adókedvezménnyel ösztönzi majd a fiatal párok házasságkötését is.

Azokat a párokat, akik közül legalább az egyik az elsõ házasságát köti, szintén adókedvezménnyel támogatjuk. Ez azt jelenti, hogy havonta öt ezer forintot tud a házaspár igénybe venni az elsõ gyermek megszületéséig, hiszen utána már az elsõ gyermek megfogantatásának pillanatában igénybe tudja venni a gyermek után járó magasabb kedvezményt – mutatott rá Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár.

Hozzátette: a kétgyermekes családok támogatását is kiemelt feladatnak tartják, ezért a tervek szerint a második gyermek vállalását is ösztönözni fogja az adórendszer: 2019-tõl a két gyermeket nevelõ családok gyermekeként havonta húszezer forintos, vagyis összesen negyvenezer forint adókedvezményt vehetnek majd igénybe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!