2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Környezetvédelmi Hónap: A klímaváltozás lesz a fõ témaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-03 15:15:52
A klímaváltozás témáját járja körül az idei Környezetvédelmi Hónap programsorozata, amelyet november 5. és 27. között rendeznek meg Budapesten.

A budapesti Francia Nagykövetség és a francia intézet, a magyar Földmûvelésügyi Minisztérium együttmûködésével tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Környezetvédelmi Hónapot, amelynek elõadásai, filmvetítései és kiállításai az éghajlatváltozást érintõ kérdésekre hívják fel a figyelmet - közölte a Budapesti Francia Intézet az MTI-vel.

A programsorozat nyitó elõadását Christophe Cassen, a Nemzetközi Környezetvédelmi és Fejlesztési Kutatóközpont kutatója tartja a szén, az olaj és az üvegházhatású gázok használatának csökkentésérõl, a low-carbon gazdaságra való átállásról, valamint az átlaghõmérséklet-növekedésének szinten tartásáról.

Az elõadás után Luc Jacquet Volt egyszer egy erdõ címû filmjét vetítik, amely a Föld legnagyobb kiterjedésû õserdeinek kialakulását tárja a nézõk elé.

November 6-án az energetikai átmenet kihívásairól tartanak kerekasztal-beszélgetést mások mellett Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója, Orbán Anita, energiabiztonságért felelõs utazó nagykövet, valamint Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, a 2007-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlat-változási Kormányközi Testület munkatársa részvételével.

A rövid ellátási láncok jelenérõl és jövõjérõl, valamint az önkormányzatok lehetõségeirõl november 13-án lesz szó francia és magyar önkormányzatok, termelõk és civil szervezetek részvételével. A véleménycsere után a Philippe Borrel rendezésében készült Urgence de ralentir (Sûrgõsen lassítsunk) címû filmet láthatják az érdeklõdõk, a rendezõ jelenlétében.

November 20-án az özönfajok megjelenésérõl lesz szó mások mellett Rémi Le Besq és Francois Penaud, a Loire-Bretagne Vízügyi Központ referensei, valamint Botta-Dukát Zoltán, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója részvételével. A programsorozat zárónapján, november 27-én a klímaváltozás innovatív megoldásairól beszél Thanh-Tam Le, a franciaországi Climate-KIC igazgatója, valamint Laposa József borász.

A konferenciákat az egész hónapban megtekinthetõ Mindannyian érintettek vagyunk - Emberek a klímaváltozásban címû kiállítás kíséri, amely a felmelegedés következményeit konkrét példákon keresztül szemlélteti.

A programsorozat külön napot szán a fiatalok tájékoztatására. A Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum tanulói Tóth Zsolt Marcell rendezõnek tehetik fel kérdéseiket a Valamit visz a víz címû filmjével kapcsolatosan. Emellett ökodizájn mûhelyfoglalkozásokat is tartanak számukra.

Jövõ év decemberében Párizs ad otthont a 21. ENSZ-Klímakonferenciának (COP21), amely prioritásként kezeli az éghajlatváltozás kérdését. A 196 országot érintõ klímacsúcs célja, hogy a civil társadalom és a vállalatok bevonásával lehetséges megoldásokat találjon az éghajlatváltozás problémájára - írták a tájékoztatóban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!