2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az ágyi poloskák támadásaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-04 09:00:24
A lakók a lakásszövetkezettõl, a szövetkezet a lakóktól várja a megoldást.

Ellepték a Vénkert egyik régi tíz emeletes panelházának nagy részét az ágyi poloskák.

A Domokos Lajos utca 26. szám, négy nevének elhallgatását kérõ lakójával beszélgettünk a helyzetrõl. Elmondták: a gyufafejnél kicsit kisebb rovarok az év elején, tisztázatlan körülmények között jutottak be hozzájuk. Kezdetben csak a földszinthez közelebbi lakások tulajdonosai panaszkodtak rájuk, mostanában viszont már a felsõbb szinteken is megjelentek.

A 35 lakásból már 20-ban ott vannak.
Éjjel jönnek

A kifejlett korukban vöröses-barna színû állatkákat nappal csak elvétve lehet látni, éjszaka viszont elõmásznak búvóhelyeikrõl és „megtámadják” az alvó embereket, állatokat. Vérszívásuk nyomait apró piros foltok formájában a lakók többsége magán viseli. Kezdetben az érintettek különbözõ boltban kapható bogárirtó szerekkel kísérleteztek, de azok általában nem váltak be. Így sokan profi rovarirtó szakemberhez fordultak. Van olyan lakó, aki most rendelte meg a negyedik ilyen elgázosítást. (Az eddig végzett három nem hozta meg a várt eredményt.) Egy ilyen akció 12 ezer forintba kerül.

Az egyik ott élõ azt mesélte, hogy elõször nagytakarítás közben szembesült a „betolakodókkal”. Le akart porolni egy festményt, és amikor levette a falról, annak hátulján meglátta õket. Hiába tüntette el a bogarakat, néhány nap múlva több száz jelent meg a lakásban.



Mint megtudtuk, a poloskák kedvenc búvóhelye az ágy. Az egyik családanya az ágyában fészket rakott rovarok miatt kidobta a fekhelyet, azóta új matracon alszik, de az sem vált be teljesen. (Van aki a rekamiéval és két fotellel tette ugyanezt.) Egy nõ arról számolt be, hogy a lánya akaratlanul, valószínûleg a ruháján, cipõjén elvitte onnan a „fertõzést” a Tócóskertbe, azóta az unokáját nem meri beengedni a lakásába.
Aláírások

Az egyik fiatal lány a kapuban elmondta: a közelmúltban olyan munkahelyre jelentkezett, ahol alkalmassági vizsgálaton kellett átesnie. Az orvos majdnem alkalmatlannak nyilvánította, mert meglátta rajta a piros foltokat, amelyekrõl elõször azt gondolta, hogy kiütések.

A lakók szerint már a szomszédos lépcsõházban is megjelentek az eltaposva nagyon büdös poloskák, melyek feltételezésük szerint ugyanúgy közlekednek a szellõzõkben, vezetékek mentén mint a csótányok, vagy a hangyák. Így ha nem egyszerre irtanak mindenütt, a kiváltó okot nem szüntetik meg. Ezért azt kérték az épület fenntartójától, a Napsugár Lakásfenntartó Szövetkezettõl, hogy végeztessenek egy minden lakásra, helyiségre kiterjedõ irtást. Kérésüket azonban elutasították. Ezért aláírásgyûjtésbe kezdtek és levélben panaszkodtak az ÁNTSZ-nek.
Mindenki magának

A Napsugár Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke szerint nekik ezzel nincs teendõjük! Õk a magántulajdonban lévõ lakásokért nem felelnek, ott mindenkinek magának kell védekeznie. A közös helyiségekben pedig viszonylag hideg van amit a poloska nem szeret, vagyis ott nem fordul elõ. Adamkó János úgy vélte, hogy fölösleges lenne több százezer forintért irtatni a lépcsõházban és a folyosókon.

Azt is elmondta, hogy ilyesmivel több helyrõl is megkeresték már õket, de csak annak a rovarirtásra szakosodott vállalkozónak a nevével és telefonszámával tudnak segíteni, akit az ÁNTSZ ajánlott erre az esetre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!