2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az atomenergetika terén szerzett magyar tapasztalatokra épít VietnamForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-04 11:26:11
Vietnam a jövõben is számít azokra a tapasztalatokra, amelyekre a magyar szakemberek a paksi atomerõmû biztonságos üzemeltetése során szert tettek - mondta Vietnam magyarországi nagykövete Budapesten, vietnami szakemberek nukleáris továbbképzési programjának zárásán.

Nguyen Thanh Tuan sikeresnek értékelte a két éve indult programot, amelyben öt csoportban kétszáz szakember szerzett elméleti és gyakorlati tudást atomenergetikai és nukleáris technológiai témakörben. Az ötödik csoport tagjai a hathetes képzés és azt követõ záróvizsga után, pénteken este vették át az okleveleiket egy záróünnepség keretében.

A vietnami szakemberek, köztük egyetemi oktatók és kutatók három hétig a BME Nukleáris Technikai Intézetében elõadásokat hallgattak, az oktatóreaktoron végeztek laboratóriumi méréseket, majd a paksi atomerõmûben szereztek helyszíni, elsõsorban gyakorlati tapasztalatokat, többek között a karbantartó gyakorló központban, illetve a teljes léptékû szimulátorban.

Nguyen Thanh Tuan azt monda, országuk energiabiztonsága érdekében döntött a vietnami kormány atomerõmû építésérõl. Ehhez egy teljesen új iparágat kell felépíteni magasan képzett szakembergárdával. Ebben a paksi atomerõmû 30 éves biztonságos üzemeltetése során összegyûjtött tapasztalatok és szaktudás komoly értéket jelent számukra - hangsúlyozta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!