2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Honnan lesz nyugdíjunk 2050-ben?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-04 12:51:04
Szakértõk szerint jelentõs pozitív változás állt be az emberek gondolkodásában, hiszen egyre nyitottabbak az öngondoskodásra.

Egyre több embert foglalkoztat, hogy honnan lesz nyugdíjunk a jövõben. Szabics Zsolt, a portfolio.hu elemzõje elmondta: az utóbbi években a megtakarítási piacon nagyon erõteljes növekedés következett be. „A lakosság összmegtakarításának a nagysága folyamatosan növekedett, és meglehetõsen nagy mértékben” – mondta. Hozzátette: ennek több oka volt, például, hogy a jegybanki alapkamat lecsökkent, továbbá a válság után beindult egyfajta gazdasági növekedés, és a lakosságnak is egyre jobb lett a helyzete, egyre többet tudott megtakarítani.

Azonban csupán egy egyre szûkülõ réteg az, amelyik valóban képes egyre több megtakarítást felhalmozni, a többségnek a napi megélhetés vagy a hitelek kifizetése a fõ szempont – mondta az elemzõ.

Egyes kutatások szerint a társadalom 20-25 százaléka tud ténylegesen felmutatni valamilyen megtakarítást, ami körülbelül néhány hónapra lehet elegendõ összeg. „Ilyen szempontból nem állunk fényesen, de bizakodásra ad okot, hogy a következõ években, olyan reálbér-emelkedésre lehet számítani, ami egyre többek számára adja meg a megtakarítás lehetõségét” – nyilatkozta.

Szabics Zsolt a nyugdíjrendszerrõl elmondta, hogy hatalmas a deficit, amit be kell hozni a lakosságnak. Ugyanis azt látni, hogy a megtakarítások jelenleg rövid távra vannak lekötve, miközben a több tíz évre elõre tekintõ megtakarítások esetében nem látunk érdemi bõvülést.

A portfolio.hu elemzõje arról is beszélt, hogy szakértõk szerint jelentõs pozitív változás állt be az emberek gondolkodásában, hiszen egyre nyitottabbak az öngondoskodásra. „Egyelõre még csak a fejekben van meg a változás, a jövedelmi, a pénzügyi helyzet miatt a többség nem tudott még aktívan gondoskodni” – állapította meg. Hozzátette: bizakodhatunk benne, hogy az emberek belátják, az állami nyugdíj a jövõben nem lesz fenntartható a mai szinten.

Jelenleg az figyelhetõ meg az embereknél, hogy egy váratlan helyzetre való felkészülés vagy lakásfelújítás, vagy a gyerekek iskoláztatása a legfontosabbak, míg a nyugdíjra való felkészülés annyira távol van még a többség számára, hogy nagy feszültséget nem gerjeszt.

Az elemzõ felhívta rá a figyelmet, hogy minél korábban érdemes akár néhány ezer forintos összegekkel is megtakarítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!