2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Jó útra lépett az egészségügyForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-05 09:41:33
A Magyar Kórházszövetség elnöke határozott, következetes folytatást vár a kormánytól, amelynek céljait üdvözli.

Egymilliárd forintból rövidíti a kórházi várólistákat a kormány még ebben az évben. A plusztámogatás csaknem háromezer beteg operációjára elég. Az elmúlt négy hónapban egyébként több mint 10 százalékkal lett kevesebb a mûtétre várakozó. A legtöbben, mintegy 18 ezren, még mindig szürkehályog-mûtétre várnak. A szaktárca közlése szerint a beavatkozásokat akkor tudják majd felgyorsítani, ha sikerült csökkenteni a kórházak tartozását is. A költségvetés egyébként jövõre már többletforrást biztosít a háziorvosoknak, és több jut a rezidensprogramra is.

A Magyar Kórházszövetség elnöke a keddi Ma reggelben azt mondta, a körülbelül 950 milliárdos kasszából gyógyításra, megelõzésre 14,4 milliárddal, a hozzávetõleg 650 milliárdos kasszájú összevont szakellátásra 8,3 milliárd forinttal jut több, azaz hatalmas ugrások nincsenek, az ágazat inkább az eddigi költségvetés inflációarányos növelésével számolhat. A Miniszterelnökségnél ezen kívül 60 milliárd forintnyi céltartalék van még a kórházi adósságállomány rendezésére, amely egy nagyon fontos tétel, de mindegyik az – tette hozzá Velkey György, a kórházakat ugyanis muszáj konszolidálni és tartósan mûködõképes pályára állítani.

A szakember a mûsorban emlékeztetett arra is, hogy a 2012-es és 2013-as után idén nem volt béremelés az egészségügyben, a 2015-ös költségvetés azonban az alkoholtermékekkel kiegészülõ népegészségügyi (chips)adóval erre is biztosít körülbelül plusz 6 milliárd forintot, amely a béremelés szempontjából ugyan nem jelentõs összeg, de alapot adhat, és mindenképp kiegészítendõ. Az elnök üdvözölte azt is, hogy 10 milliárddal több pénz juthat az alapellátásra is, hiszen nagyon sok a betöltetlen felnõtt és gyermek háziorvosi praxis, különösen a szegényebb régiókban. Nagyon lényeges, hogy a kormányzat hajtsa végre a szükséges szerkezeti átalakításokat, hozza meg a kellõ szabályozásokat, és határozottan, következetesen járja is végig azt most elkezdett utat, amelyre nagyon helyesen rátalált – tette hozzá a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Velkey üdvözölte azt a célt is, hogy minden végzõs orvostanhallgatónak legyen helye a magyar egészségügyi rendszerben, fontosnak mondta, hogy erre az indulásra egy életpályamodell is épüljön. Az ösztöndíjak után legyen emelt kezdõ szakorvosi bér, és a fõorvosi és egyéb fizetések is váljanak versenyképessé a nyugati vagy a magánellátásban megjelenõ bérekkel. Minderre nemcsak azért van szükség, hogy a jól képzett magyar egészségügyi dolgozókat itthon tartsuk, de azért is, mert megérdemlik, hisz most nagyon kevés pénzért nagyon sokat dolgoznak – tette hozzá a Ma reggelben a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!