2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Vasárnapi nyitva tartás: helyben dönthetnének az éjjel-nappalikrólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-05 09:55:04
Az önkormányzatok vagy a járási kormányhivatalok dönthetnének arról, melyik éjjel-nappali bolt tarthat nyitva vasárnap egy-egy településen - jelentette ki a KDNP frakcióvezetõ-helyettese. Rétvári Bence a köztévében azt mondta: azt javasolják, hogy a több szár négyzetméter alapterületû üzleteket zárják be a hetedik napon, és csak a kisebb boltok maradhassanak nyitva. Az utóbbiak esetében a dolgozók maguk dönthetnek arról, akarnak-e vasárnap is dolgozni, az elõbbiekben azonban a munkavállalók kiszolgáltatottak.

Azok az emberek, akik az üzletekben vasárnap dolgoznak, általában nem azért teszik ezt, mert így szeretnék, hanem mert a munkáltatójuk erre kényszeríti õket – jelentette ki Rétvári Bence, a KDNP frakcióvezetõ-helyettese az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Mint mondta: a nagy bevásárlóközpontok, a nagy üzletek között kialakult egy verseny, aminek a része volt az, hogy vasárnap is tartsanak nyitva. Ez 4-8 százalék forgalomtöbbletet eredményez. Csakhogy mindennek a munkavállalók isszák meg a levét – fogalmazta meg a politikus, aki szerint jó lenne, ha ez a forgalom a hét másik hat napján oszlana el.

Felhívta rá a figyelmet: az uniós tagállamok mintegy felében korlátozzák a vasárnapi nyitva tartást.

A KDNP javasolta módosítás szerint a nagy, több száz négyzetméter alapterületû hipermarketeket, boltokat zárnák be vasárnap. Rétvári szerint ezekben az üzletekben nem a munkavállalók, hanem „valaki más dönti el, hogy vasárnap be kell menni dolgozni. Itt a munkaadó erõfölényben van, hiszen mondhatja azt a munkavállalónak, ha nem jössz be vasárnap dolgozni, akkor a hét többi napján se gyere – érvelt a KDNP frakcióvezetõ-helyettese.

Megemlítette azt is, hogy a kereskedelmi forgalom 2013 óta növekszik, és az elszámoltatásnak köszönhetõen még több pénz marad az embereknél, vagyis valószínûleg nagyobb forgalmuk lesz a boltoknak. Új munkaerõre is szükségük lesz tehát, csak azt a hét hat napjára vegyék fel, és ne a hetedik, a pihenõnapon – hangoztatta.

Hangoztatta: javaslatuk szerint azért lennének olyan helyek, melyek nyitva tarthatnának vasárnap is, például a piacok, a virágosok, a turistákat kiszolgáló boltok, a pályaudvarokon, reptereken lévõ egységek.

Arra a kérdésre, hogy a kis éjjel-nappalik megmaradhatnának-e, azt válaszolta: errõl helyi szinten dönthetnének az önkormányzatok vagy a járási kormányhivatalok. A helyi viszonyok között, a jogszabályi kereteket ismerve ezek dönthetnék el, melyik nonstop boltra van szükség – tette egyértelmûvé.

Elárulta azt is, azt szeretnék, ha a javaslatuk jövõre életbe lépne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!