2024. május 12. Vasárnap, Pongrác.
 
Figyelem! Erre utaznak a rendõrök a hétenForrás: femina.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-06 10:35:23
Címkék: Bihari hírek
Holnaptól országos akció keretében tartanak ellenõrzést a rendõrök. Az ORFK szerint nem a büntetés a cél, hanem a megelõzés.

Csütörtökön indul az Országos Rendõr-fõkapitányság - ORFK - országos közlekedésbiztonsági kampánya.

 

A Látni és látszani akció keretében december 12-ig ingyenes jármûátvizsgálást és látásellenõrzést biztosítanak a sofõröknek, a rendõrség pedig fokozott közúti ellenõrzést tart. Mire utaznak az ellenõrzést végzõ rendõrök?
Minden típusú jármûvet ellenõrizhetnek

A tájékoztatás szerint a csütörtökön kezdõdõ országos fokozott közúti ellenõrzés alatt a rendõrség teljes körûen és kiemelten vizsgálja a személy- és haszongépjármûvek, a motorkerékpárok és kerékpárok világítását, láthatóságát, továbbá a vezetõi engedélyben szereplõ szemüveg viselését, illetve a kiegészítõ szemüveg meglétét.

 

Az ORFK a rendõrség honlapjára hétfõn feltett közleményében azt írta, hogy az Országos Balesetmegelõzési Bizottsággal közös akcióhoz csatlakozott szervizekben október 2. óta ingyen vizsgálják át a személy- és tehergépkocsikat, a motorokat és kerékpárokat. A kampányban optikusok is részt vesznek, akik szintén térítésmentes látásellenõrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják a jármûvezetõket.

A kampányban részt vevõ szervizekrõl és optikusokról a latnieslatszani.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Mint írták, tavaly kétszáznál is több autós szakszerviz és csaknem száz látszerészüzlet csatlakozott a kampányhoz, és csaknem ezer ingyenes látásvizsgálatot végeztek el.
A balesetek számának további csökkenése a cél

Az ORFK szerint nem a büntetések kiosztása a cél, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a hiányosságokra és azokat az érintettek pótolják. Azért is figyelmeztet elõre a rendõrség, hogy az autósok felkészülhessenek. A fõkapitányság a közlekedésbiztonság javulását várja az akciótól.

 

Az elmúlt években fokozatosan csökken a halálos közúti balesetek és a személyi sérüléssel járó esetek száma is. A KSH adatai szerint tavaly 591 ember vesztette életét közlekedési balesetben, míg a kétezres évek elején ez a szám bõven ezer fölött volt. A hasonló akciókkal ezt a számot szeretnék még lejjebb szorítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!