2024. május 12. Vasárnap, Pongrác.
 
Nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság elõtt a NAV elnökeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-06 10:41:17
Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nem, csak Varga Árpád elnökhelyettes és kollégái jelentek meg az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén, amelyen az Egyesült Államok által hozott beutazási tilalom ügyét is tárgyalták.

Az Egyesült Államok budapesti ügyvivõjét, André Goodfriendet is meghallgatná az Egyesült Államok által elrendelt magyar állampolgárokat érintõ beutazási tilalom ügyében az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottsága - mondta Németh Szilárd, a bizottság alelnöke a szerdai bizottsági ülés után újságíróknak.

A fideszes politikus azt is közölte: a kormánypárti javaslat nyomán Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a diplomáciai protokoll szerint felkeresi az ügyvivõt, s a tervek szerint meghívja jövõ heti bizottsági ülésre.

Németh Szilárd felidézte, hogy szerdán a Magyar Nemzetben megjelent interjúban Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökével elismerte érintettségét. Ebben - mint kiemelte - Vida Ildikó azt közölte: a levélben, amelyet kapott semmilyen konkrétum nem szerepelt kitiltásával kapcsolatban. Ezzel egy idõben a Népszabadságban André Goodfrienddel jelent meg írás, amelyben az ügyvivõ továbbra is azt állította konkrét bizonyítékok alapján hozta meg az Egyesült Államok a döntését.

Németh Szilárd szerint annak kellene nyilatkoznia, aki konkrét információkkal rendelkezik az ügyben, s ez az amerikai ügyvivõ - mondta a politikus.

A fideszes képviselõ még a bizottsági ülésen arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokba való beutazási tilalom ügyének tanulságai alapján a kormány jövõ héten javaslatot nyújt be az Országgyûlésnek, amely arról sürgõsségi eljárással dönthet. A javaslat részleteirõl a politikus nem tudott nyilatkozni.

Emiatt a testület kormánypárti többsége nem szavazta meg, hogy tárgysorozatba vegyék Szelényi Zsuzsanna, független országgyûlési képviselõ (Együtt-PM) azon javaslatát, amelynek lényege, hogy a köztisztviselõk kötelesek legyenek jelenteni, ha korrupciós ügyben érintetté válnak.

Vida Ildikó nem jelent meg

Molnár Zsolt az ülés után sajnálatosnak nevezte, hogy nem támogatták a javaslatot, ahogy azt is, hogy meghívása ellenére Vida Ildikó, a NAV elnöke nem jelent meg a bizottság ülésén. A nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésén az Egyesült Államokból való kitiltások ügyében Tasnádi László, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Nemzeti Védelmi Szolgálat valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai tájékoztatták a testület tagjait.

A bizottsági ülésre Vida Ildikót, a NAV elnökét is meghívták, õ azonban nem jelent meg. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese a bizottsági ülésrõl távozva nem kívánt nyilatkozni a, annyit közölt: õ nincs rajta az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese a bizottsági ülésrõl távozva nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, annyit közölt: õ nincs rajta az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

Molnár Zsolt azt mondta: új információt nem tudtak meg az ügyben. Mint fogalmazott: továbbra is a sötétben tapogatózás, az elhallgatás zajlik. Hozzátette, bár a testület kormánypárti többsége megszavazta, hogy meghívják az amerikai ügyvivõt, nem ért azzal egyet, hogy egy bizottsági határozattal döntsenek errõl. A testület elnöke azt mondta: tájékoztatja az amerikai ügyvivõt a meghívásról, s ha élni kíván a lehetõséggel, megjelenik.

Az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése

Vadait nem engedték be az ülésre

Vadai Ágnes független képviselõ, a Demokratikus Koalíció alelnöke - aki a bizottságnak nem tagja - röviddel az ülés kezdete után újságíróknak azt mondta, a testület fideszes tagjai kitiltották az ülésrõl, nem járultak hozzá ahhoz, hogy részt vehessen a zárt tanácskozáson.

Hozzátette: kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra az ülés azon részének jegyzõkönyvét, amelyen a NAV-elnök és munkatársainak kitiltási ügyét tárgyalták. Azt is kérni fogja, hogy az üggyel kapcsolatban keletkezett valamennyi dokumentációt, feljegyzést vagy bármilyen találkozóról szóló irományt hozzák nyilvánosságra.

A DK-s politikus felidézte a NAV-elnök Magyar Nemzetnek adott interjújára hivatkozva azt mondta, Vida Ildikó saját maga fogja vezetni azt a bizottságot, amely kivizsgálja, hogy milyen korrupciós ügyekben érintett. Vadai Ágnes szerint alapvetõen rengeti meg az adózási morált, hogy a NAV elnöke és munkatársai ilyen ügybe keveredtek. Ezeket az ügyeket most már nem zárt ülésen, hanem a nyilvánosság elõtt kell megtárgyalni, az adóhivatalnak ki kell állnia a nyilvánosság elé - foglalt állást.

Vadai Ágnes kiemelte, hogy Vida Ildikó a szerdai cikkben elismerte: egy kormánytagot értesített az ügyérõl. Még a bizottsági ülés elõtt mind õ, mind Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az elmúlt hetekben a kormány tagadta, hogy tudnák kik ellen rendelt el az Egyesült Államok beutazási tilalmat.

Szél Bernadett szerint hazugságba keveredett a kormány. Vadai Ágnes pedig azt közölte, ha kell, írásbeli kérdéssel fordul a kormánytagokhoz, hogy kiderüljön ki hazudott. Vadai Ágnes és Szél Bernadett minis úgy vélte, Orbán Viktor miniszterelnök magyarázattal tartozik az ügyben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!