2024. május 11. Szombat, Ferenc.
 
Erre fordítják jövõre a paksi bõvítés 28 milliárdjátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-06 13:15:18
A munkavállalók bérére, a telephely- és környezeti hatásvizsgálati költségekre, illetve a jövõre már megkezdõdõ tervezésre fordítják azt a 28 milliárd forintot, amely a jövõ évi költségvetés tervezetében szerepel a paksi atomerõmû bõvítésének elõkészítésére – mondta az M1 Ma reggel címû mûsorában Aszódi Attila, az atomerõmû teljesítményének fenntartásáért felelõs kormánybiztos.

A Paks II. Fejlesztõ Zrt. eddig az MVM kötelékébe tartozott, most azonban a hatékonyság kedvéért átkerül a Miniszterelnökség közvetlen irányítása alá. Ennek megfelelõen a 28 milliárd forint egy részét a projekttársaságban dolgozó több mint száz munkavállaló bérére, mûködésére fordítják – jelentette ki Aszódi Attila. A munkatársak jelenleg elsõsorban az orosz-magyar tárgyalásokkal, a szerzõdések elõkészítésével, a mûszaki részletek tisztázásával foglalkoznak – részletezte. A létszám a jövõ év végéig 200 fõre bõvül, hiszen egyre több emberre van szükség – jegyezte meg.

Fontos kiadás lesz 2015-ben, hogy megkezdõdik a telephely-vizsgálati és környezeti hatásvizsgálati munka is – folytatta. „Van egy nagyon helyénvaló kötelezettség is: a környezeti hatásokat fel kell mérni, és ezt a környezetvédelmi hatóságnak, a környékbeli országoknak és a magyar lakosságnak be kell mutatni” – tette hozzá.

Az összeg harmadik részét az teszi ki, hogy jövõre el kell kezdeni a tervezési munkát - mondta Aszódi Attila. Az orosz fél rendelkezik azokkal a tervekkel, amelyeket nálunk is meg akar valósítani, és amelyek alapján máshol is épít atomerõmûvet, ugyanakkor, még ha sok is a hasonlóság, minden atomerõmû más, hiszen a jellemzõit, a terveit illeszteni kell a telephelyhez – magyarázta. Példaként a minimum- és maximumhõmérsékletet, az eltérõ mértékû földrengésveszélyt említette. A standard alapterveket adaptálni kell a magyar viszonyokhoz, és ezt a tervezõmunkát már 2015-ben el kell kezdeni ahhoz, hogy tartani tudják az ütemtervet – részletezte.

A kormánybiztos szavai szerint az új, úgynevezett harmadik generációs reaktorok jelentõsen továbbfejlesztett mûszaki, biztonsági megoldásokkal rendelkeznek majd a ma is mûködõ paksi blokkokhoz képest.


Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!