2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A Kõröstej cégcsoporttal kötött együttmûködési megállapodást a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-10 12:36:59
A Kõröstej cégcsoporttal kötött stratégiai együttmûködési megállapodást a kormány csütörtökön.

Az ünnepélyes aláírást megelõzõen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelõs államtitkára kiemelte: a Kõröstejnek köszönhetõen a világ legigényesebb piacain válnak elérhetõvé és láthatóvá a magyar termékek, és a cég tevékenységét - amely egyben a keleti nyitás politikájához is jól illeszkedik - messzemenõen támogatja a kormány.

A Kõröstej cégcsoportot a libanoni származású, évtizedek óta Magyarországon élõ Riad Naboulsi alapította 1989-ben. Az alapító kiemelte: a stratégiai megállapodás annak bizonyítéka, hogy a magyar élelmiszeripar nagyszerû adottságokkal rendelkezik, és bár Magyarország nem sajtgyártó nagyhatalom, a Kõröstej termékei mégis a legjobb helyeket kapják az áruházak polcain világszerte.

Riad Naboulsi felhívta a figyelmet arra, hogy a Kõröstej úgy vált nemzetközileg ismert sajtgyártóvá, hogy csak Magyarországon állítja elõ termékeit, és a gyártás más, esetleg olcsóbb telephelyre történõ áthelyezése fel sem merült. Elmondta, hogy tavaly 25 ezer tonna sajtot gyártottak, amelynek kétharmadát exportálták. A Kõröstej 5 kontinens több mint 30 országában van jelen termékeivel, sok országban az általuk gyártott Hajdú sajt az egyetlen termék, amely Magyarországot képviseli - hívta fel a figyelmet az alapító.

Riad Naboulsi szerint a stratégiai megállapodás egyben azon eredményeket is elismeri, amelyeket a Kõröstej megfelelõ stratégiával, magyar alapanyagokból, magyar munkaerõvel és magyar fejlesztésekkel elért. A stratégiai megállapodástól a Kõröstej még több piacot, nagyobb ismertséget vár a minõségi magyar élelmiszer számára, valamint még több innovatív, a nemzetközi piacon is versenyképes terméket, fejlõdõ szakemberképzést és új munkahelyeket - hangsúlyozta Riad Naboulsi.

Magyar Levente beszédében kiemelte, hogy ez az 52. stratégiai megállapodás, amelyet a kormány köt, és a negyedik, amelyet élelmiszeripari céggel ír alá. Elmondta, a Kõröstej tevékenysége több szempontból példaértékû Magyarországon, és az újraiparosítási célok mellett nem lehet attól elvonatkoztatni, hogy Magyarország alapvetõen agrárország. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány minden, magas hozzáadott értékû terméket elõállító vállalatot támogat a mezõgazdaságban is, és minden lehetséges eszközzel segíti ezeket a cégeket, már csak azért is, mert olyan térségekben mûködnek, ahol magas a munkanélküliség. Magyar Levente elmondta, hogy a Kõröstej is ilyen településeken (Kacsóta, Barcs, Kõröstetétlen, Hajdúböszörmény) gyártja termékeit.

A Kõröstej tevékenysége azért is fontos, mert mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat, és az általa évente elõállított, 25 ezer tonna sajtot a világ legigényesebb piacain értékesíti - mondta az államtitkár.
A Kõröstej cégcsoporthoz öt vállalat - a Caravanes Kft., a Bábel Sajt Kft., a Drávatej Kft., a Kõröstej Kft. és a Wassim Sajt Kft. - tartozik; a csoport árbevétele tavaly elérte a 27 milliárd forintot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!