2024. május 13. Hétfő, Szervác, Imola.
 
Soha nem volt még ilyen közel az 1 milliárd euróhoz a magyar külkereskedelmi többletForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-17 19:00:11
Csúcsokat döntöget az ország külkereskedelmi teljesítménye. Az export szeptemberben 5,8 százalékkal bõvült éves összehasonlításban. A behozatal pedig 5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A Híradónak nyilatkozó szakértõ szerint ez annak köszönhetõ, hogy Magyarország minõségi, jó termékeket exportál, amelyek után nem esett vissza a kereslet.

Az építõiparnak gyártanak betonacélt az ózdi mûvekben. Termékeik 80 százalékát külföldön, a környezõ országokban adják el. Tavaly az Exim Banktól vett fel kedvezõ kamatozású exporthitelt a cég, aminek köszönhetõen növelni tudták termelésüket.

„Fél év alatt sikerült azt a mennyiséget legyártani, mint elõzõ két években. Ez természetesen annak is betudható, hogy a piaci igények valamelyest növekedtek, de ugyanakkor el kell mondani azt, hogy olyan technológiai módosításokat végeztünk a cég profilján, illetve költséghatékonyabb megoldásokat alkalmaztunk, amelyek lehetõvé tették ezt a növekedést” – mondta Bartha Imre ügyvezetõ.

Az Ózdi Acélmûveknél további fejlesztést is terveznek, amitõl újabb növekedést várnak. Számításaik szerint ezért új munkaerõre is szükség lesz. A Központi Statisztikai hivatal legújabb adatai is azt mutatják, hogy bõvíteni tudták külföldi eladásaikat a vállalkozások.

Szeptemberben 5,8 százalékkal nõtt az export az egy évvel korábbihoz képest, míg az import - a belsõ fogyasztás növekedése miatt - 5 százalékkal volt magasabb. A külkereskedelmi mérleg többlete pedig megközelítette az egymilliárd eurót.

Soha nem volt még ilyen közel az 1 milliárd euróhoz a magyar külkereskedelmi többlet - ezt mondta a Híradónak nyilatkozó elemzõ. Ez azt jelenti, hogy csaknem 1 milliárd euróval több bevétel származott a külföldi eladásokból, mint amennyibe a behozatal került.

„Egy olyan nyitott és exportvezérelt gazdaság számára, mint a magyar gazdaság, ez egy jó hír, hiszen úgy tûnik, hogy az eurózóna, illetve a német gazdaság lanyhulása - amely egyébként a fõ exportpiacaink - ellenére bõvülni tudott a magyar export és a külkereskedelmi többletünk is tovább tudott hízni. Tehát a magyar ipar által elõállított termékek úgy tûnik, hogy jól fogynak, mindezek ellenére és ezek válságállóbbá teszik a magyar gazdaságot és a magyar ipart is” – fogalmazott Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezetõ elemzõje.

Elemzõk szerint mindez azt is jelenti, hogy az euróövezet gyengélkedése miatt a következõ hónapokban sem kell arra számítani, hogy visszaesik a magyar gazdaság lendülete.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!