2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Szeptemberben is nõtt az építõiparForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-19 08:01:28
Az augusztusi 13,1 után szeptemberben 7,3 százalékkal bõvült a termelés az elõzõ év azonos idõszakához képest - jelentette a KSH. Most is az infrastrukturális beruházások húztak, az épületek építése tizenkilenc hónapja elõször csökkent.

Az augusztusi 13,1 százalékos növekedés után szeptemberben 7,3 százalékkal bõvült az építõipari termelés az elõzõ év azonos idõszakához képest a kiigazítatlan és a munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint egyaránt - jelentette csütörtökön a KSH. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 1,5 százalékkal maradt el az augusztusitól. Az év elsõ kilenc hónapjában a termelés 18,1 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához mérten.

Szeptemberben is az infrastrukturális beruházások hozták a növekedést, sõt az épületek építése tizenkilenc hónapja elõször csökkent, mégpedig 3,7 százalékkal. Az egyéb építmények építése 17,3 százalékkal - idén a legszerényebb mértékben - nõtt tavaly szeptemberhez viszonyítva a korábbi hónapokhoz hasonlóan az útépítési, vasút-felújítási munkák, valamint a közmûfejlesztések jóvoltából.

A szezonálisan kiigazított indexek szerint az épületek építése 4,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbihoz képest. Az építõipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - szeptemberben 8,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 18,6 százalékkal emelkedett. Az építõipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 7,2 százalékkal nõtt tavaly szeptemberhez képest.

A 2014 szeptemberében kötött új szerzõdések volumene 30 százalékkal kisebb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdések volumene 22, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdéseké 34,6 százalékkal maradt el a 2013. szeptemberi magas bázistól. Az új szerzõdések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építõipari vállalkozások 2014 szeptember végi szerzõdésállományának volumene 23,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 13 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 35,9 százalékkal magasabb volt, mint 2013 szeptember végén.

Az építõipar termelõi árai 2014 harmadik negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 2 százalékkal emelkedtek, az elõzõ negyedévinél 0,4 százalékkal voltak magasabbak. Az épületek építése ágazatban 2,8, az egyéb építmények építése ágazatban 1,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 1,7 százalékkal nõttek az árak egy év alatt. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,6 és 2,6 százalék között szóródott - írta a KSH.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!