2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Lökést adhat a növekedésnekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-20 09:11:16
Címkék: Bihari hírek
Elsõsorban telephelyfejlesztésre, gép- és eszközbeszerzésre pályáznának a kkv-k.

Minden második cég pályázna európai uniós forrásra, derül ki az Erste Bank októberi felmérésébõl, melyet kis- és középvállalkozások vezetõi között végeztek. A pénzintézet EU Irodájának szakemberei szerint a következõ idõszakban évente 5-6000 cég juthat csaknem 300 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatáshoz, ami lökést adhat a gazdasági növekedésnek.
Minél többen vegyenek részt

A 2014-2020-as uniós költségvetési idõszakban 2668 milliárd forint pályázati forráshoz juthatnak a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások, ami évente összesen 500-700 milliárd forint beruházást generálhat a gazdaságban. Szinte minden típusú fejlesztéshez nyerhetõ majd támogatás, ezért különösen fontos, hogy minél több hazai cég részt vegyen a pályázatokon. A bank éppen ezért egy EU Iroda felállításával is segíti az ügyfeleket.

A pénzintézet felmérést is készített az igényekrõl: 150 kis- és középvállalkozást kérdeztek meg arról, tervezik-e, hogy részt vesznek a következõ fél-egy évben európai uniós pályázatokon, és ha igen, maguk készítik-e el a pályázatot vagy igénybe vesznek segítséget. Az eredmények tanúsága szerint minden második cég élne a támogatások nyújtotta lehetõségekkel, és 41 százalék igénybe venné a pályázatíró szolgáltatást, ha az elérhetõ volna bankjánál.

Azon vállalatok közül, amelyek írtak már pályázatot vagy tervezik ezt, 53 százalék vesz igénybe külsõ segítséget – például pályázatíró céget –, 47 százalék pedig házon belül oldja meg a pályázatírást.

Ami a célokat illeti, a kutatás szerint a legnépszerûbb a telephelyfejlesztés (32 százalék), megelõzve a gép- és eszközbeszerzést (16 százalék), valamint a humánerõforrás-fejlesztést és munkahely megtartást (5 százalék). Az exportorientált kis- és középvállalkozások több mint 40 százaléka gondolkodik telephelyfejlesztésben.
Csaknem az összes régióban

November elejétõl Budapest és Pest megye kivételével az összes régióban elérhetõk a kkv-k ipari kapacitásbõvítését, valamint a külpiacra lépést támogató pályázatok. 2015 elején várhatóan megnyílnak a technológia, az infrastruktúra, a logisztikai, informatikai, turisztikai és energiahatékonysági fejlesztéseket segítõ pályázatok, valamint megjelennek a kutatás-fejlesztéssel, innovációval, foglalkoztatás-bõvítéssel kapcsolatos kiírások is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!