2024. május 12. Vasárnap, Pongrác.
 
Így spórolhat sokat a vízszámlánForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 08:00:16
Kádban áztatás 120 liter, zuhanyzás 60 liter víz, egy vécéöblítés nagyjából 8-12 liter, a csöpögõ csappal pedig egy hónap alatt akár egy kádnyi víz is elfolyhat. Hogyan érdemes takarékoskodni?

A fogyasztás tekintetében Magyarország a szegény és a gazdag országok között áll. Az átlag magyar 140-150 liter vizet használ naponta. Mielõtt azonban a praktikákhoz nyúlnánk, elõbb víztudatossá kell válnunk, ugyanis nagyon alulértékelt a víz, pedig a Föld készletei végesek, így végig kell gondolnunk, hogy mire használjuk azt - magyarázta Szabó Gyula, az Ökoszolgálat Alapítvány igazgatója a Kossuth Rádió Napközben címû pénteki mûsorában.

A praktikákról szólva kifejtette: a legtöbb csapon hiába van perlátor, a gyáriak 8-12 litert engednek át percenként, míg azokat kicserélve 1,7-3 literre szorítható le a mennyiség. Az úgynevezett csappöcök arra jó, hogy a folyóvizes mosogatásnál spóroljunk vele, hisz csak akkor folyik a víz, ha elé tesszük a kezünket és az edényt - mutatott rá. Aki megteheti, használjon komposztvécét (alomszéket), amelyhez nem kell víz, viszont csak a családi házakban telepíthetõ. Az esõvizet könnyen össze lehet gyûjteni - folytatta, amely jó minõségû, így alkalmas a vécéöblítésre, sõt még fürdésre is, ha megülepítik. A különbözõ eszközök használatával egyharmadára lehet csökkenteni a havi vízfogyasztást - tette egyértelmûvé Szabó Gyula.

Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés ügyvezetõje hangsúlyozta, hogy a háztartási gépek esetében az áram- mellett a vízfogyasztásnak is komoly szerepe van, a készülék energiacímkéje mutatja meg az éves fogyasztást. Az áram- és a vízfelhasználás tekintetében nagyon nagy elõrelépés történt az elmúlt években - állapította meg. Egy mosógép több mint 40 százalékkal kevesebb energiát és több mint 60 százalékkal kevesebb vizet használ, mint 25-30 évvel ezelõtt - világított rá. Hozzátette: több tanulmány kimutatta már, hogy a mosogatógéppel szemben a kézi mosogatás több villamos energiát és vizet használ, közel hatodára is lehet csökkenteni a vízfogyasztást elõbbi használatával. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha mind a mosó-, mind pedig a mosogatógép tele állapotában mûködik - húzta alá.

A magyarok naponta 45 liter vizet használnak vécéöblítésre, ha csöpög a csap, az 40 és 120 liter vízveszteséget okoz. Az, aki folyóvízzel mosogat, 40 liter vizet használ, míg a mosogatógép körülbelül a negyedét. Ha teleengedjük a fürdõkádat, az 150-250 liter vizet nyel el, míg ha tusolunk, maximum 70 liter fogy. A hagyományos zuhanyrózsa 37 liter vizet enged át percenként, az alacsony áteresztésû pedig 10-12 litert - nem mindegy tehát, hogy miként használjuk a vizet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!