2024. május 11. Szombat, Ferenc.
 
Most már tényleg indul a szociális temetésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 08:45:10
Január 1-jétõl a temetkezésrõl szóló törvény módosítása értelmében az elhunytak hozzátartozói szociális temetést kérhetnek az önkormányzatoktól, anyagi helyzetüktõl függetlenül. Ezt eredetileg idén januártól lehetett volna igényelni, ám decemberben egy évvel elhalasztották a bevezetését.

Egyre többen rendelkeznek életükben arról, hogy miképp temessék el õket. Az azonban még különlegességnek számít, ha valaki ragaszkodik a szociális temetéshez. Ennek lényege, hogy a szertartást a rokonok végzik.

A Debreceni köztemetõben évente átlagosan 2400 temetést bonyolítanak le, ennek mintegy 10 százaléka jelenleg a közköltséges temetés - mondta a Kossuth Rádiónak a temetõt üzemeltetõ AKSD Kft. szóvivõje, Képesné Domokos Csilla. Hozzátette: a Debreceni köztemetõben kialakítottak egy külön sírtáblát, amely koporsós és hamvasztásos szociális temetésekre is alkalmas.

A szociális temetés esetében a temetõ üzemeltetõjének és a temetkezési vállalkozónak csak kiegészítõ feladatai vannak, a lebonyolításban az önkormányzat segédkezik - mondta a Kossuth Rádiónak a Pécsi Temetkezési Kft. igazgatója.

Maruzs Erik megjegyezte: a rendszer egyelõre bonyolult, ennek példájaként említette, hogy minden egyes ilyen temetéshez külön kell megrendelni és leszállítani a kellékeket Budapestrõl, utóbbiakat ugyanis az állam biztosítja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!