2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Kedden megbénulhat az ország?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-26 18:38:46
Amennyiben nem születik megfelelõ döntés a szakszervezetek és a kormány delegációja között, kedden megbénulhat az egész ország. A régióban mindenki tûkön ülve várja a fejleményeket. Készülnek a társaságok?

Megint sztrájk lesz a MÁV-nál. Kedden reggel a munkába még be lehet jutni, hazamenni viszont nem lesz egyszerû. A szakszervezetek 10 és dél között tartják a munkabeszüntetést, de a menetrend várhatóan csak másnap, vagyis szerda reggelre áll teljesen helyre. A sztrájk ideje alatt egyetlen vonat se jár majd, utána pedig késésekkel. 9 éve nem volt arra példa, hogy mind az 5 szakszervezet egyszerre függessze fel a munkát, most a tervezett vonalbezárások miatt döntöttek így.

Újra elõkerülnek a táblák, két órára megint sztrájk lesz a MÁV vonalain, kedden délelõtt 10 és dél között. Az utóbbi hónapokban több munkabeszüntetés is volt, de akkor csak egy szakszervezet hirdetett sztrájkot, kedden öt teszi ezt, köztük a legnagyobb is.
„Úgy tudjuk, hogy a munkavállalók többsége támogatni fogja a sztrájkot, nagyon valószínû, hogy a jelzett idõben vonatközlekedés nem lesz” – mondta Simon Dezsõ, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

Ha egy vonat a sztrájk elõtt elindul a következõ állomáson várja meg a munkabeszüntetés végét, a fûtésrõl, világításról gondoskodnak.

A szakszervezetek a tervezett vonalbezárások és a szerintük várhatóan több ezres létszámleépítés miatt döntöttek így. Csepi Lajos, a közlekedési tárca államtitkára szerint félelmük alaptalan.

„Idén ilyen elbocsátást nem tervezünk sem a Volántól sem a MÁV-tól és jövõre – amennyiben a szárnyvonalak regionalizációja megvalósul -, akkor lehet ilyen következménye, de ez maximum néhány tíz, néhány száz lehet” – mondta Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és energiaügyi Minisztérium államtitkára.

Az államtitkár a szakszervezeteket nem gyõzte meg, a tárgyalás után már nyilatkozni sem akart.

Az öt legnagyobb vasutas szakszervezet kilenc éve sztrájkolt utoljára együtt. Akkor kéthetes, kedden csak kétórás lesz a munkabeszüntetés. Ennek ellenére a vonatközlekedés szerda reggelig kiszámíthatatlan lesz.

Sigulinszky 03.34: „Nincs annyi vonat, nincs annyi mozdony, hogy rögtön tudunk egy olyan indulóképes állapotba tenni a menetrendet, hogy kiszámítható legyen” – mondta Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivõje.

A tárgyalások a jövõ héten folytatódnak, a szakszervezetek ígérete szerint addig újabb sztrájk nem lesz.

Ha szükséges, akkor plusz buszjáratokat indítanak a Volán társaságok a vasutassztrájk miatt. A cég sajtóreferense a Független Hírügynökségnek azt mondta: a délelõtti idõszak nem olyan zsúfolt, mint a kora reggeli, illetve a késõ délutáni, de ha a helyzet úgy kívánja, több buszt állítanak forgalomba.

A Fidesz szerint felújítandó vonalakat is bezárnának

Olyan vasútvonalat is bezárna a kormány, amelyen jelenleg is zajlanak a vágányfelújítások - ezt közölte a Fidesz országgyûlési képviselõje. Fónagy János példaként említette a Veszprém és Zirc közötti vonalat, ahol - ahogy fogalmazott gõzerõvel folynak a vágányfelújítások. Fónagy János szerint átgondolatlan, elõkészítetlen és ostoba a kormány vasúttal kapcsolatos koncepciója. A politikus szerint a vasutasoknak nem marad más lehetõségük, mint sztrájkolni.



 

A szakszervezetek között kettõtõl kezdõdnek a tárgyalások a keddi vasutas és volán sztrájkról, miközben mindenki tûkön ülve várja, hogy mi lesz az egyeztetés végeredménye.

Smid Norbert a MÁV Zrt. területi kommunikációs vezetõje elmondta – Addig, ameddig nem tudjuk, hogy mikor kezdõdik a sztrájk, addig nem tudjuk úgy szervezni a munkát, hogy az a legkisebb fennakadást eredményezze. A tárgyalások ugyebár még most is tartanak, az elégséges szolgáltatásokról sem született még döntés. Ezek hiányában nem tehetünk mi sem mást, csak várjuk a fejleményeket.
Az eddigi vasutassztrájkok alkalmával az utasok felé a volán társaságok dobtak mentõövet, de ezúttal nem elképzelhetetlen, hogy a volán szakszervezetei is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. Ezzel kapcsolatban Danku Andort, a Szabolcs Volán Személyszállítási Üzletág vezetõjét kérdeztük. - A MÁV részérõl mindeddig nem érkezett hivatalos megkeresés felénk a sztrájkkal kapcsolatban, de azt elmondhatom, hogy amennyiben holnap vasutassztrájk elé nézünk, abban az esetben a saját járatainkkal próbáljuk megerõsíteni a tömegközlekedést. A vasút társasággal kötött szerzõdés értelmében bizonyos járatokon elfogadásra kerül a vasúti bérlet, de várhatóan kisegítõ járatokat indítunk a fõvárosba is – tette hozzá Danku Andor. Abban az esetben, ha elhúzódó sztrájk lesz, az nyilvánvalóan többletfeladatokkal terhelné a társaságunkat, de az más kérdés, hogy akkor mi lesz a helyzet, ha a helyi volán szakszervezet is csatlakozik a munkabeszüntetéshez.
Ebben az esetben nem csak a távolsági, de a helyi járatok közlekedése is kérdéses lehet, gyakorlatilag megbénulhat az egész ország. Viszont bízom abban, hogy felelõs emberek tárgyalnak éppen és felelõs döntéseket hoznak majd a legvégén.

A Hajdú VolánnálBalogh Gyulát, a társaság Személyforgalmi igazgatóját kérdeztük, aki elmondta - Amennyiben a hivatalosan bejelentésre kerül a sztrájk, társaságunk az eddigi forgatókönyvhöz hasonlóan indít különjáratokat, illetve tartalék autóbuszokat állítunk készenlétbe, ahol a megnövekedõ utaslétszám ezt indokolja – ahogy tettük ezt a korábbi sztrájkok esetében is. A szakszervezeteink nevében azonban nem tudok bõvebb felvilágosítást adni, hiszen az egyeztetések még folynak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!