2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Amikor önmagát diagnosztizálja a hobbiorvosForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-24 17:14:54
A legjobborvos.hu által készített felmérés alapján a 20 évesek 96 százaléka „e-páciens”, azaz a tünetek és az interneten kikeresett információk alapján megadja magának a válaszokat, és így, „felkészülten”, kész véleménnyel érkezik meg az orvoshoz. Elõfordul az is, hogy az „önmagát diagnosztizáló hobbiorvos” az egyébként sokszor pontatlan betegségleírás nyomán félrekezeli magát. Éppen ezért az interneten is legyünk tudatos fogyasztók - mondta a szakember a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorának.

Az interneten található orvosi információk 80 százaléka „szemét, értéktelen és félrevezetõ” – jelentette ki Purebl György pszichiáter. Ennek oka, hogy például üzleti vállalkozás áll az adott honlap mögött, amely megpróbál eladni egy terméket, az információk lehetnek légbõl kapottak, de találni korrektnek kinézõ oldalt is, csak éppen elavult, 10-15 évvel ezelõtti irányelvekkel. Ezért fontos, hogy a beteg tudjon kihez fordulni, a kérdéseit tisztázni, ez pedig az orvos lehet – hangsúlyozta.

Hozzátette ugyanakkor: bár rengeteg olyan eleme van az orvos-beteg találkozónak, amely esetében fontos a személyesség, mégis együtt kell élni az internet adta lehetõségekkel, hiszen olyan világban élünk, amelyben például az interneten készítjük az adóbevallást, a közösségi oldalakon ismerkedünk, vagy akár nyelvet is tanulhatunk a világhálón. Ma már nem csupán diagnosztikai eszközök használhatók az internet segítségével, hanem terápiák is igénybe vehetõk – hangsúlyozta, példaként említve, hogy ma Magyarországon négy olyan program is elérhetõ, amely szorongáskezelésre szolgál. Ezek elõnye lehet, hogy bizonyos intim dolgokat könnyebben megosztunk arctalanul, mint személyesen. Fontos azonban, hogy szükség van az orvosra: õ tudja eldönteni, hogy az adott beteg számára hasznos-e az adott oldal – folytatta.

Purebl György kiemelte azt is: az interneten is legyünk tudatos fogyasztók, meg kell nézni, hogy a felkeresett weblapokat, programokat milyen orvostársaság ajánlja, és azoknak milyen a hátterük. Erre a világra sem a pácienst, sem az orvost nem készítette fel senki, lehet védekezni, csak nem sok értelme van – összegzett a mûsorban Dr. Meskó Bertalan orvosijövõ-kutató. Úgy vélte: plusz felelõssége van az orvosnak, akinek útmutatóvá kell válnia a paciensei számára a digitális világgal kapcsolatban, például, ha a beteg egy blogot keres a betegségével kapcsolatban, tudjon segíteni neki.

Beszélt arról is, hogy nem elég az információ-cunami elõl menekülni, „szörfdeszkát kell tudni csinálni és lovagolni rajta”. A technikai újdonságokról szólva elmondta: õ maga használja a legújabb készülékeket, okosórája például nem mélyalvásban kelti, telefonjával EKG-t is tud csinálni, de bemutatta a mûsorban az „okosvillát is, amely vibrál, ha használója túl gyorsan eszik.

A fõ misszióm, hogy az elefántcsonttornyot letörjük. Az orvosok számára újfajta készségeket kell átadni, a pácienst pedig meg kell gyõzni arról, hogy felelõsséget kell vállalnia az egészségmenedzsmentjéért, és ezzel partneri viszonyba hozni õket – foglalta össze.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!