2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Sérelmezik a rendõri intézkedéstForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-27 14:51:50
Feljelentést tesznek az október 22-én Debrecen fõterén történt rendõri intézkedés miatt, látlelettel kiegészítve – valószínûsítette a Jobbik-vezetõ.

A leghatározottabban tiltakozik a Jobbik Magyarországért Mozgalom hajdú-bihari szervezete az október 22-ei megemlékezésükön történt rendõri fellépés kapcsán, amint az Kulcsár Gergely megyei elnök hétfõi – aznap sajtótájékoztatón is ismertetett, Uzonyi Attila debreceni rendõrkapitányhoz, illetve Kósa Lajos polgármesterhez intézett – nyílt leveleibõl is kiderül.

„Tudjuk bizonyítani”

Kulcsár szavai szerint a múlt csütörtöki rendezvényen (melyrõl, szombati számában, a Napló is beszámolt) – „a rendõrök megjelenése és viselkedése miatt borult fel az addig békés rendezvény rendje”.

A megyei elnök többek között hozzátette: „A történtekrõl videofelvétel és fényképanyag van a birtokunkban, az igazunkat tudjuk bizonyítani, így a szükséges jogi lépeseket megtesszük.” Mint a sajtótájékoztatón jelezte, valószínûleg feljelentést tesznek majd, kiegészítve egy látlelettel, amelyet egy hölgy vetetett a rendõri fellépést követõen.

Válaszul szánt sajtónyilatkozatában Debrecen rendõrkapitánya jelezte: az október 22-ei rendezvény bejelentésével összefüggõ egyeztetéskor a szervezõ kijelentette, hogy a Magyar Gárda megszokott formaruháját nem fogják viselni. Ennek ellenére, mint a kapitány fogalmazott, a rendezvényen a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértési tényállása megvalósulni látszott (hiszen az egyesületet feloszlató ítéletben azonosították a Magyar Gárdára jellemzõ külsõségeket), így a rendõrség köteles volt intézkedni. A rendõrkapitány nyilatkozata szerint az önkéntes jogkövetõ magatartást nem tanúsító személyekkel szemben „kizárólag a személyazonosságuk megállapítását célzó igazoltatásokra került sor. A megemlékezés végét jelentõ himnuszt követõen a rendõrségnek nem a megemlékezés megzavarása, hanem annak éppen törvényes mederben tartása miatt” kellett intézkednie.

„Be kell tartani”

Kósa Lajos polgármester a hozzá intézett nyílt levél kapcsán a sajtónak elküldött közleményében többek között leszögezte: a magyar bíróság jogerõs döntését mindenkinek be kell tartania, még akkor is, ha nem ért azzal egyet, továbbá, sem Debrecen város közgyûlésének, sem pedig polgármesterének nincs hatásköre semmilyen, a rendõrséggel és a politikai véleménynyilvánítással kapcsolatos ügyben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!