2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Az élelmiszerek 10 százaléka a kukában végziForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-26 14:39:04
A magyarországi háztartásokban a megvásárolt élelmiszerek 10 százaléka a szemétbe kerül, holott tudatos vásárlással és fogyasztással egy család évente átlagosan 50 ezer forintot megtakaríthatna - hangsúlyozta a környezetügyért felelõs államtitkár hétfõn Budapesten.

V. Németh Zsolt a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképzõ Iskolában rendhagyó tanórán vett részt az európai hulladékcsökkentési hét keretében, amelyen a szaktárca az élelmiszer- és ételhulladék keletkezésének megelõzésére, valamint az élelmiszer-pazarlás megfékezésére kívánta felhívni a figyelmet  - tájékoztatta a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-t.

A felmérések szerint globálisan évente az élelmiszerek egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy veszendõbe.

Az államtitkár ismertetése szerint Magyarországon a legfrissebb adatok szerint mintegy 566 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben, ennek 10 százaléka a mezõgazdaságból, 51 százaléka a feldolgozásból származik, 39 százaléka pedig települési hulladékként kerül a kukába. Kiemelte, hogy Magyarországon csak a fogyasztáshoz kapcsolódóan 218 ezer tonna hulladék keletkezik, ennek negyede Budapesten. Magyarországon egy család évente átlagosan 100 kilogramm élelmiszert dob ki.

A rendhagyó tanórán bemutatták a diákoknak azt is, hogy odafigyeléssel, kreatív felhasználással hányféle étel készíthetõ el a fel nem használt, megmaradt alapanyagokból, így azok nem kerülnének a szemétbe.

Az európai hulladékcsökkentési hetet november 22-30. között rendezik meg az idén. Magyarország már harmadik éve vesz részt az akcióban, amelyet az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség koordinál. A rendezvény évrõl évre egyre népszerûbb Magyarországon: az idén mintegy 140 akciót regisztráltak országszerte, amelyeken összesen több mint százezren vesznek részt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!