2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Belépési díj, ketrecharc, gyermekvédelem a parlamenti témák közöttForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-29 09:40:00
A kormány szociális területet érintõ változtatási javaslatainak általános vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyûlés keddi ülésnapja.

A kormány nevében Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára ismertette azt a javaslatot, amely célzottabb és hatékonyabb szolgáltatásokat vezetne be a szociális ellátás területén, továbbá például lakhatási támogatásokkal segítené a fogyatékkal élõket.

Az államtitkár hangsúlyozta, a módosításokkal tovább segítik az ápoló, gondozó otthonokat részben kiváltó, közelmúltban bevezetett támogatott lakhatást, amely a lakásokban nyitottabb és családiasabb életmódot enged meg a rászorultaknak.

A kabinet változtatási javaslatai a gyermekvédelmet is érintik, és a tavalyi törvénymódosítás tapasztalatai alapján például a nevelõszülõi foglalkoztatási jogviszony rugalmasabbá tételét javasolják - fejtette ki Czibere Károly.

A vitában Simicskó István sportért felelõs államtitkár a javaslatból kiemelte a sporttörvény azon módosítását, amely betiltaná a gyermekek között vívott ketrecharcot.

A Fidesz nevében Kovács Sándor érvelt a kormány változtatásai mellett. Jó iránynak nevezte például a nevelõszülõi hálózat bõvítését, amely szerinte megfelelõ eszköz lehet a társadalmi problémák csökkentésére.

Az ellenzi oldalról Korózs Lajos, az MSZP vezérszónoka elsõsorban azért kritizálta az elõterjesztést, mert azzal szerinte lehetõség nyílik arra, hogy több millió forintos belépési díjhoz kössék a szociális otthonokba történõ költözést. A szocialista képviselõ úgy fogalmazott, a kabinet az öngondoskodás növelésére hivatkozva húzná le az idõseket, miközben a magánnyugdíj-pénztárak megszüntetésével éppen ez ellen a folyamat ellen hat.

Vágó Sebestyén, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a hajléktalanok ellátása érdekében a fogadóhelyek férõhelyszámának növelése helyett összetettebb segítséget kellene kidolgozni az érintetteknek, akiknek nagy része jelenleg nem hajlandó a menedékhelyekre menni. Az ellenzéki politikus támogathatónak nevezte a támogatott lakhatás bevezetését, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szociális otthonokba történõ belépési hozzájárulás bevezetésével nem értenek egyet.

Az LMP véleményét ismertetõ Ikotity Isván szerint a szociális otthonoknál leépítésekre, intézmények bezárására lehet számítani a kormány elõterjesztése alapján. A képviselõ megjegyezte: attól tartanak, hogy a jövõben a szociális alapon otthonba jelentkezõk háttérbe szorulnak majd azok mögött, akik képesek megfizetni a belépési hozzájárulást.

Czibere Károly zárszavában a belépési támogatásra vonatkozó ellenzéki megjegyzésekre válaszolva azt mondta, a bentlakásos szociális intézmények eddig feketén kérték ezeket az összeget, a változtatással visszaszorítják ezt a gyakorlatot. Kiemelte továbbá, hogy a módosítás ellenére senki nem marad ellátatlanul, belépési díjat ugyanis csak a férõhelyek felében lehet majd kérni.

Az ülést vezetõ Sneider Tamás lezárta a javaslat általános vitáját.

A napirendi pontok tárgyalását követõen a jobbikos Lukács László György pártja két költségvetési törvénymódosító javaslatát ismertette, Bartos Mónika (Fidesz) az ENSZ idei parlamenti meghallgatásán elhangzottakról számolt be, míg a szocialista Kiss László III. kerületi közterületi felújítások problémáit sorolta fel.

Sneider Tamás ezt követõen lezárta az ülésnapot. Az Országgyûlés szerdán folytatja munkáját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!